FOTO: Nezavisne

Taksijem su otišli do roštiljnice, naručili po porciju ćevapa i zalili je velikim točenim pivom, a sve to platili - desetak maraka po osobi.

Turisti će ovako jeftino proći ako posjete bilo koji naš grad, gdje za svega 100 KM dnevno, kao malo gdje u Evropi, mogu da uživaju do mile volje.

Recimo, ako u Banjaluku ili Sarajevo stigne društvo od četiri člana, neće morati da štede baš ni na jednoj stavki, počevši od smještaja, do obroka. Krenimo redom.

U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka potvrđeno nam je da boravišna taksa po osobi dnevno košta 2,5 maraka, dok, kako saznajemo u sarajevskim turističkim agencijama, kod njih ovu naknadu punoljetni turisti plaćaju dvije KM.

Svaki od tih gostiju će, pritom, dnevno izdvojiti 20 KM za troškove smještaja, pošto je moderno opremljen, konforan stan na dan, moguće iznajmiti za 80 KM.

Naravno, neće morati previše da štede ni na ishrani, ali će im, sa pićem, dnevno za tu stavku biti dovoljno po još, recimo - 30 maraka.

Na tih 52,5 marke dolaze i povremeni troškovi prevoza, a ako se odluče za jednu taksi vožnju dnevno, trebaće im svega, recimo 10 KM, odnosno 2,5 marke po osobi.

Svakom od njih ostaje još po 45 maraka, koje mogu da raspodijele na sljedeći način - po pet za osvježenje u bazenu, te još po 10 za obilazak znamenitosti, ili, recimo, ispijanje hladnog piva uz rijeku.

Još po 20 biće im dovoljno za večernje izlaske, što je 90 KM dnevno po osobi. Preostalih desetak maraka dnevno mogu da iskoriste za druge sitnice, poput, recimo, suvenira, i nekih manjih nepredviđenih troškova.

"Odlična računica", rekao nam je kroz osmijeh Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, i složio se da se kod nas, kao malo gdje u svijetu, za 10 maraka može dobro najesti. Ima on i svoj primjer.

"Evo, u Sarajevu, za pet evra može se, kako mi kažemo, nažderati, popiti 'klipača' piva, i pojesti desert. Pa to nigdje u svijetu nema. Kada ta priča o cijenama ode vani, turisti kažu da to nema nigdje. Ponuda je prevelika", naveo je Hadžić u izjavi za "Nezavisne".

Po njegovim riječima, lokala imate koliko hoćete, od roštiljnica do buregdžinica, a konkurencija obara cijenu.

"U Sarajevu za sedam maraka možete kupiti kilogram sirnice, zeljanice. Ili pola kilograma - 3,5 KM. Do 10 maraka možete još platiti i pivo i desert", pojasnio je Hadžić.

Kada su cijene takve kakve jesu, statistika je, najblaže rečeno, optimistična.

"U  BiH u aprilu turisti  su  ostvarili 144.788 posjeta, što je više za 51,1 odsto u  odnosu na mart i za 12,5 odsto više u odnosu na april 2018. godine. Turisti su ostvarili 287.128 noćenja, što je više za 45,1 odsto u odnosu na mart 2019. i za 15,3 odsto više u odnosu na april 2018. godine", saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Statističari su izračunali da u ukupnom broju noćenja čak 71,9 odsto zauzimaju strani turisti. A dolaze iz svih krajeva svijeta - od Austrije, Danske, Finske, Francuske, te Islanda, do Japana, Egipta, Australije, Amerike...

DNEVNI TROŠKOVI PO OSOBI

  • Boravišna taksa - 2 - 2,5 KM  
  • Stan na dan - 20 KM
  • Troškovi ishrane - 30 KM
  • Prevoz - 2,5 KM
  • Bazen - 5 KM
  • Osvježenje ili obilazak znamenitosti -  10 KM
  • Večernji izlasci - 20 KM
  • Ostali troškovi - 10 KM
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )