FOTO: null

Četvorogodišnjem mališanu iz Kanjiže koji leži duže od godinu dana u Dečjoj bolnici u Novom Sadu jedino društvo su zaposleni u toj ustanovi i druga deca sa odeljenja, a zbog teške bolesti dane provodi u krevetu.

Kako bolnička pravila nalažu da dete niko osim porodice ne sme da posećuje, dečaka M. K. (4) niko ne obilazi. Majke koje su sa svojom decom ležale u bolnici kažu da se svi rado igraju sa njim i da mu pomažu, ali da on nije ni svestan ko su mu roditelji.

- Ja sam letos otišla u bolnicu da mu odnesem neke stvari. Bila sam s mužem, a mališan koji je prvi put video mog muža rekao mu je „tata“ - priča za „ Blic “ jedna od majki koja je posećivala dečaka, dok izvor „Blica“ iz bolnice dodaje da je mališan i druge muškarce koji su ulazili u njegovu sobu oslovljavao sa „tata“.

Dečak je pod stalnim nadzorom lekara. Imao je nekoliko operacija bubrega, boluje od povišenog šećera i ima glaukom na oku. Zbog teške bolesti, on je često na aparatima, a dane provodi u bolničkom krevetu jer sam teško može da ustane.

- Imao je nekoliko operacija. U vreme jedne od njih i ja sam bila sa svojim detetom u bolnici. Nije bilo nikoga da mu pomogne, pa sam mu držala bromilu dok su mu uključivali infuziju - kaže majka koja se kasnije ponudila i da ga usvoji.

Ona dodaje da se prema njemu, dok je bila u bolnici, odnosila isto kao prema svom detetu.

Centar za socijalni rad u Kanjiži, koji je nadležan za ovaj slučaj, nije roditeljima oduzeo dečaka, pa zato niko od mnogih koji su se javili ne može da pomogne tom dečaku. Međutim, u toj instituciji kažu da neće komentarisati niti odgovoriti na pitanje da li su preduzeli korake da se pomogne mališanu i pronađe staratelj koji će ga paziti.

- Pohvalno je koliko ima humanih ljudi koji žele da pomognu, ali apelujem da se ovo prepusti institucijama koje u zakonskim okvirima propisuju ono što je najbolje - izjavila je direktorka centra Timea Barat Kljajić.

Dragana Ćorić iz Udruženja „Roditelj“ smatra da je centar u Kanjiži trebalo da prepusti slučaj novosadskom centru, koji bi nakon toga trebalo da imenuje privremenog staratelja.

- Dete je više vremena provelo u bolnici nego kod kuće. Novosadski centar bi mu obezbedio staratelja koji bi bio blizu i koji bi mogao da posećuje dečkića kome je to sada najpotrebnije - kaže Ćorićeva i dodaje da je ovo čista povreda roditeljskog prava i zanemarivanje deteta.


Roditelji razvedeni

Iz Dečje bolnice nismo uspeli da dobijemo zvaničan komentar o tom slučaju, a nezvanično saznajemo da se roditelji dečaka nisu odrekli.

- Dete roditeljima nije oduzeto. Živeo je s majkom i očuhom, koji su ga i doveli u bolnicu. Oni imaju još dece i jako teško žive, pa nemaju novca da dolaze u posete - objašnjava izvor iz bolnice gde je mališan smešten.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )