FOTO: null

Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podnio je ostavku na ovu funkciju, saopštio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Tučićev stranački šef.

"Pošto je ogroman pritisak na Tučića da da saglasnost na prodaju oružja iz BiH u Ukrajinu, on je postupio veoma moralno i dao ostavku, a ja kao predsjednik partije koja ga je predložila apsolutno razumijem i solidarišem se s njim", rekao je Dodik.

On je naglasio da je RS principijelno protiv da se oružje iz BiH isporučuje tamo gdje se ratuje, u ovom slučaju u Ukrajinu, a da je bazični stav zbog čega se neće pristati na isporuku oružja taj da je sama Vlada Ruske Federacije javno reagovala i rekla šta misli po tom pitanju.

"Ni za RS ni za BiH nije dobro da se na ovaj način uvlači u segment sukoba na relaciji u Ukrajini i određenim segmentima između EU i Amerike s jedne strane i Ruske Federacije sa druge strane. Mislim da je potpuno moralno i ljudski da na ovaj način Tučić reaguje", rekao je Dodik.

Kako je saopštio sam Tučić, osnovni razlog za podnošenje ostavke odnosi se na neslaganje s postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme.

Pismo ostavke upućeno je Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH, a u kabinetu predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande potvrđeno je da je pismena ostavka stigla.

"Kako apeli prema partnerskim institucijama, ali i Predsjedništvu BiH da se u skladu s postojećim zakonskim rješenjima preispitaju svi aspekti navedenih postupaka nisu urodili plodom, bio sam prinuđen podnijeti ostavku, ne želeći da učestvujem u aktivnostima koje bi za rezultat, prema zvaničnim najavama, imale katastrofalne posljedice po BiH i njene entitete, a koje su pojedinci, rukovodeći se vlastitim političkim ili drugim interesima, u potpunosti zanemarili", navodi se u Tučićevom saopštenju.

Inače Tučić je na mjesto ministra imenovan nakon što je raskinuta platforma o zajedničkom djelovanju SNSD-a i SDS-a na nivou BiH i nakon što je sa te funkcije smijenjen Mirko Šarović iz SDS-a.

Pored Tučića, predsjednik RS govorio je i o izjavi Predsjedništva BiH i dopunama te izjave koje je poslao, a za koje, kako kaže, ima apsolutno razumijevanje ministara spoljnih poslova Njemačke i Velike Britanije, koji su nedavno posjetili BiH i s kojima je razgovarao.

Dodik je danas rekao da Predsjedništvo BiH nije sačinilo izjavu o reformama na evropskom putu BiH, već da su gotov tekst dobili od nekoga iz Evropske komisije u Sarajevu.

On je ponovio ranije stavove da samo želi da RS bude vidljiva u procesima evropskih integracija.

"Po nama, veoma je bitno da se jasno razgraniče nadležnosti za bilo kakvu reformu koja se predviđa, da se ukaže na ustavni poredak kao osnovu suvereniteta BiH, da se favorizuje nadležnost institucija kako je predviđeno Ustavom BiH i da se preciziraju nove mjere kako bi se obuhvatila priča o ekonomiji, te da se odbaci pozivanje na Sporazum o rastu i zapošljavanju jer on nije usvojen ni od jednog zvaničnog organa", rekao je Dodik.

Kako kaže, insistiraće na tome da se u izjavi pozove na raniji dogovor u vezi sa sprovođenjem odluke "Sejdić i Finci" i na dokument koji je potpisan u Briselu 2013. godine. Takođe je rekao da u izjavi Predsjedništvu BiH nema riječi o OHR-u, što je čudno, te da će u dopuni te izjave tražiti da se i o tome nešto napiše, jer nemoguće je da zemlja s poluprotektoratom ili protektoratom ide ka EU.

Predsjednik RS smatra i to da dobru namjeru EU neko želi da iskoristi, te da je mišljenja da su novi uslovi EU mnogo teži za ispuniti nego što je to bilo ranije. Kao jedan od velikih problema Dodik vidi i to što se u prvobitnoj izjavi Predsjedništva BiH ne spominju RS, FBiH, kantoni i Brčko distrikt.

"Izjava Predsjedništva zadire u entitetske nadležnosti", rekao je Dodik zamjerajući Predsjedništvu BiH i to što o ekonomiji gotovo da i nema riječi.

On je, kako kaže, predložio i uvođenje diferencirane stope PDV-a na način da postoji niža od 10 odsto za hranu, lijekove, dječju odjeću, školski pribor, a druga stopa od 22 odsto za sve ostalo.

Govoreći o ekonomiji, Dodik je rekao da se u to mora ući dosta ozbiljnije i da se po pitanju monetarne politike nešto mora raditi, ali da u izjavi Predsjedništva BiH o tome nema ni riječi. Kako kaže, neshvatljivo je i nenormalno da BiH ima pokriće od 105 odsto u deviznim rezervama.

Kada je u pitanju inicijativa SNSD-a za smjenu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, Dodik je rekao da SNSD od toga neće odustati i da će na svakoj sjednici pokretati to pitanje, a ukoliko ne budu imali podršku u tome, da će napuštati zasjedanje.

Govoreći o odnosima unutar SNSD-a, Dodik je najavio da će u aprilu na stranačkom saboru ponovo biti kandidat te da Rajko Vasić, bivši generalni sekretar SNSD-a, iznosi privatni stav kada kaže da on treba podnijeti ostavku.

Dodik je naglasio da je Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, na društvenim mrežama napisao da je Vasićeva analiza dobra, ali da to nije razumio kao podršku njegovom stavu.        

Predsjednik RS najavio je i posjetu Kini, gdje će zajedno sa saradnicima ponuditi nekoliko projekata Kinezima, koji mogu početi već nakon Kineske nove godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )