FOTO: null

Osnovna škola „Sveti Sava“ u Bijeljini dočekaće učenike poslije raspusta u novom ruhu, jer je počelo postavljanje fasade, a završen je i niz drugih poslova da bi ova ustanova zabljesnula u punom sjaju.

Riječ je o najstarijem školskom objektu u Semberiji, izgrađenom 1902. godine, kojem je obnova fasade bila prijeko potrebna. Ove radove ne bi bilo moguće obaviti da u pomoć nisu pritekli donatori, ali i radnici škole, koji su zavrnuli rukave i vrijedno uređuju stari objekat.

- Zahvaljujući donacijama bijeljinskih privrednika sakupili smo novac za novu fasadu, a poslove obavljaju domari škole, pa ćemo tako dodatno uštedjeti - rekao je direktor OŠ "Sveti Sava" Đorđe Mirković.

On je dodao da je planirano da svi poslovi budu završeni tokom raspusta da bi učenicima povratak u školske klupe bio što prijatniji. Ova škola je rijedak primjer u Srpskoj, ali i šire, čiji su nastavnici i đaci zajedničkim snagama uspjeli da prikupe novac za obnovu školskog objekta.

Organizovali su večeri poezije i starogradske muzike, u kojima su učestvovali brojni đaci, a njihov trud su nagradili donatori.

Mirković je kazao da je u prethodnom periodu završen niz poslova na uređenju škole, a đaci su organizovali i dvije donatorske večeri, na koje se odazvao veliki broj humanista.

- Na donatorskim večerima smo prikupili oko 17.500 maraka, uz pomoć kojih smo zamijenili stolariju, 54 prozora i jedna vrata. Sanirali smo podrumske prostorije, koje su uništene u poplavama, te mokri čvor - kazao je on.

Dodao je da stare šupe više ne predstavljaju ruglo škole.

- Porušene su stare šupe, a na tom mjestu namjeravamo da sagradimo ljetnu pozornicu, te dva kabineta za tehničko i informatiku. Prošle godine smo izgradili i fiskulturnu salu, tako da će naši đaci imati i bolje uslove za obavljanje časova fizičkog vaspitanja - istakao je Mirković.

Više učenika

Dok veliki broj škola u Srpskoj kuburi sa nedostatkom učenika, u bijeljinskoj OŠ "Sveti Sava" se mogu pohvaliti punijim đačkim klupama.

- U novoj školskoj godini nastavu će pohađati 30 učenika više u odnosu na prethodnu, u kojoj ih je bilo 1.384 - rekli su u OŠ "Sveti Sava".

Šta je urađeno

  • - zamijenjena stolarija
  • - sanirane podrumske prostorije
  • - obnovljen mokri čvor
  • - porušene stare šupe
  • - izgrađena fiskulturna sala

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )