FOTO: null

Trojici korisnika invalidske penzije sa područja koje pokriva filijala Trebinje 20. jula prestalo je pravo na penziju, jer je utvrđeno da ne postoji invalidnost, saopštio je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske.

Pravo na invalidsku penziju prestalo je za S.M. /46/ iz Nevesinja, K.Z. /53/ iz Trebinja i S.M. /53/ iz Bileće. 

Donošenjem rješenja Fonda PIO prestala je isplata invalidske penzije koju je S.M. iz Nevesinja primao od decembra 2005, K.Z. od marta 2006, a S.M. iz Bileće od januara 2009. godine. 

Iz Fonda PIO podsjećaju da je u maju Komisija za vanredne kontrole utvrdila da ni u jednom slučaju ne postoji invalidnost, čime je praktično opovrgnut nalaz, ocjena i mišljenje prvostepenog organa vještačenja, na osnovu kojeg im je ranije priznato pravo na invalidsku penziju. 

U Fondu kažu da je za svu trociju utvrđeno da su prevarom, lažirajući medicinsku dokumentaciju, ponovo pokušali ostvariti invalidsku penziju većeg iznosa od onoga što je korisnik do tada primao. 

Činjenicu prevare i lažiranja medicinske dokumentacije za svu trojicu nedavno su i zvanično potvrdile Klinika za psihijatriju "Dr Laza Lazarević" iz Beograda i Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije /KCS/. 

Iz Fonda navode da su tako zloupotrijebljeni njihovi memorandumi, faksimil i potpisi njihovih ljekara, da nijedno od navedenih lica nije bilo liječeno u tim ustanovama u periodima kako je to bilo navedeno u falsifikovanim otpusnim listama. 

"U jednom slučaju naveden je ljekar-načelnik odjeljenja koji nikada nije bio zaposlen u Klinici za psihijatriju KCS, a da je drugom navedenom ljekaru čak pogrešno napisano i ime...", navodi se u saopštenju Fonda. 

Djelovodni brojevi i istorija bolesti navedeni na otpusnim listama navedene trojice odnose se na sasvim druge pacijente. 

Zbog takve prevare Fond je u martu 2015. godine za ova tri lica podnio krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, dok će u parničnom postupku kod suda zatražiti nadoknadu za penzije isplaćene u prethodnim periodu. 

U postupku suzbijanja istih ili sličnih prevara Fond je ovih dana pokrenuo provjeru medicinske dokumentacije za još 55 slučajeva, gdje je medicinska dokumentacije za ostvarivanje prava na invalidsku penziju pribavljana u zdravstvenim ustanovama za psihijatrijske bolesti u Mostaru, Podgorici, Nikšiću i Beogradu. 

Prema prijavama građana i uočenoj praksi osiguranici su u ovim gradovima "olako" pribavljali medicinsku dokumentaciju za ostvarenje prava na invalidsku penziju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )