FOTO: null

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je od 24. avgusta do danas pregledano 120 autobusa, od čega su nepravilnosti utvrđene na 32 vozila ili 25 odsto.

Trninić kaže da su najčešći nedostaci bili na kočionom sistemu, sistemu za upravljanje, uređaju za osvjetljenje i svjetlosnoj signalizaciji.

Nakon što je u stanici za tehnički pregled "Boksit" u Banjaluci prisustvovao vanrednoj kontroli tehničke ispravnosti autobusa, Trninić je rekao da je ova akcija veoma korisna kako bi se osigurao što bezbjedniji prevoz učenika.

"Akcija se tradicionalno sprovodi u Srpskoj od 2010. godine pred početak školske godine i ima za cilj da prevozničke kompanije izvrše besplatnu vanrednu kontrolu tehničke ispravnosti autobusa kako bismo početak školske godine učinili što bezbjednijim za učenike, njihove roditelje i nastavnike", rekao je Trninić novinarima.

On je podsjetio da je prošle godine pregledano više od 400 autobusa, a neispravno je bilo 20 odsto vozila.

"Autobusi kod kojih su uočene nepravilnosti upućuju se na otklanjanje nedostatka, a zatim se ponovo vrši tehnički pregled i ispravna vozila se šalju u saobraćaj", rekao je Trninić.

Kontrolor tehničkog pregleda Kompanije "Boksit" Milići Branislav Vukašinović rekao je novinarima da se vrši kontrola emisije izduvnih gasova, kočionog i upravljačkog sistema i signalizacije.

"Najčešće nepravilnosti su kod kočionog i upravljačkog sistema autobusa, zbog čega se vozila upućuju u mehaničarske servise", istakao je Vukašinović.

Preventivnu akciju vanrednih tehničkih pregleda autobusa organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora Republike Srpske, Asocijacija stanica za tehnički pregled, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez Republike Srpske.

Ove godine akcija traje od 24. avgusta do 10. septembra, a u akciji učestvuje 55 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )