FOTO: null

Sarajevo - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić potvrdio je u petak “Glasu Srpske”, nakon sastanka sa novim kineskim ambasadorom u BiH Đi Pingom, da su pojedine kineske kompanije zainteresovane za izgradnju autoputa od Brčkog prema Bijeljini i dalje prema Srbiji.

- Ranije smo postigli sporazum sa kineskom stranom, a riječ je o izgradnji puta od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 kilometra. To predviđa i nastavak tog puta prema Novom Gradu. Takođe, kineske kompanije su zainteresovane za izgradnju koridora 5C kroz Republiku Srpsku. Već imamo određene ponude sa kineske strane, a svakako imamo i određene kineske kompanije koje su zainteresovane za izgradnju autoputa od Brčkog prema Bijeljini - kazao je Trninić, izražavajući nadu da će ti projekti biti što prije realizovani.

Trninić je rekao da je Kina zainteresovana da ulaže u Republiku Srpsku ne samo kada je riječ o infrastrukturnim projektima, ali cijeli proces usporava nepostojanje međudržavnog sporazuma.

- Cilj sastanka sa kineskim ambasadorom, pošto je relativno skoro stupio na dužnost, jeste da ga sa naše strane upoznamo o infrastrukturnim projektima u Republici Srpskoj za koje su zainteresovane kineske kompanije. Jedan od bitnih razloga ovog sastanka bio je da upoznamo kineskog ambasadora o tome da imamo problem kod realizacije dogovorenih projekata jer ne postoji međudržavni sporazum između BiH i Kine koji bi omogućio da direktno realizujemo dogovorene projekte - rekao je Trninić.

Direktni razgovori

Trninić kaže da je Ping razumio problematiku te dodao da su počele pripreme za potpisivanje sporazuma koji bi omogućio Srpskoj i FBiH da direktno razgovaraju sa kineskim kompanijama o određenim projektima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )