FOTO: adiva.hr

Koliko ste se pokušali ugurati u jako uske farmerke, ali jednostavno nije išlo zbog nadutosti? Posebno je to frustrirajuće ako se pravilno hranite i trenirate. Srećom, nadutost je privremena i možete riješiti problem brzo.

Nadutost zavisi od toga šta jedete, određenim životnim navikama i zdravstvenim stanjima. Na primjer, nadutost može biti rezultat probavne smetnje zbog jedenja određene hrane, unošenja previše zraka dok jedete pa čak i određenih stanja poput slabog srca ili trudnoće, što može doprinijeti zadržavanju vode.
 
Osim toga, žene mogu zadržavati višak vode tokom menstruacije. Oni koji imaju sindrom iritabilnog crijeva (IBS) takođe se mogu nositi sa neugodnom nadutosti kada jedu hranu koja im ne paše. Srećom postoje trikovi koji će pomoći pri smanjivanju nadutosti.
 
Pijte samo vodu ili čaj
 
Često kada su naduveni, ljudi misle da ne trebaju piti vodu jer se boje da će im biti još gore. Budući da je zadržavanje vode način na koji se tijelo štiti od dehidracije, situacija je potpuno suprotna. Treba piti vodu.
 
Pijenje puno vode signalizuje tijelu da više ne treba zadržavati svaku posljednju kap kako bi ostalo hidratizovano. “Tekućine, posebno voda, apsolutno su ključne za optimalnu probavu”, kaže Isabel Smith, dijetetičarka.
 
Napravite kupku s Epsomovom soli
 
Kupke su uvijek dobra opcija, ali dodavanje dvije šoljice Epsomove soli boaget magnezijem može vam pomoći da se riješite nadutosti izvlačenjem viška vode i toskina iz tijela. Vaša koža takođe apsorbuje mineral i elektrolit, magnezijum, koji može pomoći u smanjenju upale, a mogu smanjiti i grčeve u mišićima. Namakanje u slanoj kupki 20 minuta takođe može ublažiti zatvor, što je još jedan uzrok nadutosti.
 
Pojedite bananu
 
Banane su prepune kalijuma, hranjive tvari koja pomaže u regulaciji tečnosti u tijelu što može pomoći kod nadutosti. Kalijum nadoknađuje učinke natrijuma u vašoj ishrani, što je čest uzrok zadržavanja vode. A banane vam neće samo pomoći da preko noći nadvladate nadutost. Studija objavljena u Anaerobeu pokazala je da su žene koje su jele bananu kao međuobrok prije obroka dva puta dnevno tokom 60 dana doživjele 50% smanjenja nadutosti.
 
Izbjegavajte neke vrste povrća
 
Iako su puni hranjivih sastojaka koji pomažu zdravlje, hrana bogata fermentabilnim oligosaharidima, disaharidima, monosaharidima i polisaharidima kriva je za nadutost. Krivac su slabo apsorbovani ugljikohidrati i šećeri. Kad vaše tijelo fermentuje ove ugljene hidrate u crijevima, ono stvara plin, što uzrokuje nadutost. Izbjegavajte jesti velike količine povrća poput: bijelog luka, brokule, karfiola, prokulica i kupusa.
 
Izbacite žvakače gume
 
Ne samo da gutate dodatni zrak koji uzrokuje naduvanost, već mnoge zvakače gume sadrže i šećerne alkohole te vještačke zaslađivače poput sorbitola i ksilitola. Budući da vaše tijelo šećerne alkohole ne apsorbuje, oni mogu uzrokovati nelagodu i nadutost, pokazalo je istraživanje kliničke prehrane.
 
Rano pojedite večeru
 
Što duže možete produžiti to razdoblje posta, to ćete unijeti manje kalorija. Što manje kalorija unesete, to ćete imati manje mogućnosti da pojedete nešto što će vam naduvati stomak. Prekinite unos hrane do 19 ili 20 sati, a doručak odgodite za malo kasnije u danu.
 
Svakako imajte najmanje 12 sati između zadnjeg večerašnjeg večera i sutrašnjeg prvog obroka. Daćete vašem probavnom sistemu vremena da se oporavi i primijetiti da nadutost nestaje.
 
Doručak bogat proteinima
 
Dan započnite unosom proteina. Svi postajemo rasteseni ili zauzeti tokom dana, ali doručak s visokim udjelom proteina spriječiće iznenadne energetske padove sredinom jutra ili ranog poslijepodneva zbog kojih posežemo za brzom dozom energije koja je obično u obliku obrađene hrane koja izaziva nadutost.
 
Čaj od đumbira
 
Pokušajte pokrenuti probavu tako što ćete ujutro popiti šoljicu čaja od đumbira. Ovo jednostavno piće pomoći će poboljšati probavu i pospješiti stolicu, prema studiji iz 2000. godine. Još jedan razlog zašto imate naduvan stomak je upala koju često uzrokuju začinjena hrana, mliječni proizvodi i konzervansi / aditivi.
 
Prema brojnim istraživanjima, đumbir, koji se tradicionalno koristi za ublažavanje bolova u stomaku, blokira nekoliko gena i enzima u tijelu koji potiču upalu koja uzrokuje nadutost.
 
Jedite sporo
 
Kad napokon dođete kući nakon dugog dana, jako ste gladni. Ali to ne znači da biste na brzinu trebali pojesti večeru. Prebrzo jedenje dovodi do gutanja viška zraka, što može dovesti do neugodnih plinova i nadutosti. Usporavanje žvakanja zatvorenih usta, s druge strane, može imati suprotan učinak.
 
Preskočite jutarnju kafu
 
“Konzumacija pića s visokim udjelom šećera ili kofeina ne samo da može dehidrirati, već u nekim slučajevima može i povećati unos kalorija”, objašnjava Smith. Kad je vaše tijelo dehidrirano, zadržavaće višak vode, što uzrokuje pretjeranu nadutost.
 
Izbjegavajte masnu hranu
 
Hrana bogata mastima, poput McDonald’sovog doručka, može uzrokovati gastrointestinalne tegobe. Iako su neke masti izvrsne za vaša crijeva, poput omega-3 koji se nalaze u masnoj ribi poput lososa ili orašastih plodova poput oraha, te masti ne djeluju na isti način. Stvari poput brze hrane često sadrže visoku razinu nezdravih masti poput zasićenih i trans masti koje uzrokuju upalni odgovor u tijelu, što znači da vaše tijelo to želi!
 
Prošetajte
 
Hodanje ima toliko zdravstvenih blagodati. Umjesto da se izležavate nakon večere, krenite napolje u 15-minutnu noćnu šetnju. To je sjajan način da se stvari opet pokrenu kada se osjećate nadutima. A ako redovno imate zatvor, razmislite da šetnju učinite dijelom svoje noćne rutine.
 
Izbacite gazirana pića
 
Bez obzira pijete li La Croix ili limenku Cole, jedno je sigurno, osjećaćete se više naduti nakon što ih popijete. To je zato što mjehurići mogu privremeno naduvati  želudac. Dijetna pića to mogu posebno uzrokovati jer sadrži kombinaciju mjehurića i vještačkih zaslađivača, piše Eat this.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )