FOTO: pixabay

Skidanje leda brisačima i prskanjem vjetrobrana, ne samo da nije previše efikasno već i izaziva štetu, a to je radnja koju mnogi vozači rade. Uz to može se pokvariti elektromotor ili mehanizam, a brisači se oštećuju.

Komad kartona i dvije čarape mogu vas spasiti od neugodnog jutarnjeg čišćenja automobila koje oduzima dosta vremena i živaca.

Postavite li karton naveče na šoferšajbnu, ono se neće zalediti, a čarape na metlicama brisača spriječiće njihovo zamrzavanje i lijepljenje na staklo. Ako tako nešto niste napravili, čišćenju pristupite ispravno. Skidanje leda brisačima i prskanjem šoferšajbne, ne samo da nije previše efikasno već i izaziva štetu. Ako su brisači koje želite pokrenuti ‘zalijepljeni’ za staklo može doći do kvara elektromotora ili mehanizma. Struganjem po ledu brisači se oštećuju i kasnije prilikom brisanja ostavljaju tragove. Vrata ne treba otvarati na silu, nego s osjećajem, kako ne biste oštetili gumenu brtvu oko vrata, piše 24sata.

Ne očistite li snijeg s krova ili poklopca motora, postajete velika opasnost za sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju. Snijeg koji leti s vašeg automobila smetaće drugim vozačima, a vas prilikom kočenja može potpuno zaslijepiti zbog čega lako možete izazvati saobraćajnu nezgodu. Takođe, motor tokom zime zahtijeva duže vrijeme kako bi postigao radnu temperaturu pa ga tako nemojte odmah tjerati u visoke obrtaje.

Car, Windshield, Driving, Raining

Dok čistite auto upalite motor, ali nemojte bez potrebe sjediti u njemu i čekati da se zagrije. Motor će puno lakše dostići radnu temperaturu dok vozite.

NE ZAMRZAVA - Ako vaš auto nema sistem daljinskog otključavanja i zaključavanja, jednostavno u otvor brave možete našpricati tečnošću za podmazivanje, poput spreja WD40.

URADI SAM - Ako ne želite strugati stakla, kod kuće napravite tečnost za odleđivanje stakala koju samo pošpricate po ledu. Pomiješajte litru alkohola, decilitar vode i jednu čajnu kašičicu deterdženta za pranje suđa. Takođe možete pomiješati alkohol i vodu u omjeru 2:1.

ČUVA ŽIVOT BRISAČA - Kako ujutro ne biste pronašli brisače “zalijepljene“ za šoferšajbnu, možete nataknuti stare čarape na brisače. Osim toga, možete jednostavno podići brisače.

BOLJA PREGLEDNOST - Vanjski retrovizori se mogu zalediti kao i stakla. Kako ih takođe ne biste morali strugati, jednostavno omotajte plastičnu vrećicu oko retrovizora te tako prevenirajte zaleđivanje ili ih možete očistiti prethodno navedenom tečnošću.

Winter, Frozen, Froze, Front, Window

NEMA STRUGANJA - Često možete vidjeti kako vozači stavljaju karton na stakla tokom zime. Upravo to je odlično je rješenje za sprječavanje zaleđivanja pa tako ujutro nećete morati strugati stakla. Takođe možete koristiti i stari peškir. Osim što ćete sebi olakšati, smanjujete šanse da oštetite stakla strugalicom.

ALTERNATIVA - Nađete li se bez strugalice ili nekih od navedenih alternativa, a stakla su vam zaleđena, jednostavno posegnite za bankovnom karticom i sastružite stakla.

UPIJA VLAGU - Stakla se zimi često magle, a to najlakše možete riješiti tako da stavite pijesak za mačke u staru čarapu te je stavite u unutrašnjost auta. Pijesak za mačke odlično upija vlagu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )