FOTO: null

Iako je bilo izvjesno, BiH ove godine ipak neće pristupiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), uprkos višegodišnjim pregovorima koji će, po svemu sudeći, morati i dalje da traju, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih

Razlog za to su, prije svega, nezavršeni bilateralni pregovori sa tri zemlje, bez čega ne može biti omogućen prijem BiH u ovu prestižnu trgovinsku organizaciju.

Time BiH do daljeg ostaje bez određenih benefita koje donosi članstvo u STO-u, posebno kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, pronalazak novih tržišta, ali i poboljšanje trgovinskih odnosa sa "trećim zemljama".

Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i šef delegacije BiH za pregovore sa STO-om, rekao je da se BiH nalazi u završnoj fazi pregovora o ulasku u STO.

"Da bi se okončao postupak pristupanja, potrebno je okončati bilateralne pregovore sa Ukrajinom, Brazilom i Rusijom", rekao je Tinjak. Pored navedenog, on je kazao da je potrebno i da Dom naroda FBiH usvoji izmjene i dopune Zakona o trgovini, a koji se nalazi u materijalima koje treba da razmatra ovaj dom.

"Imajući to u vidu, ali i činjenicu da se ove godine održava ministarska konferencija STO-a sa dosta ambicioznom agendom, te s tim u vezi brojnim obavezama zemalja članica koje predstoje u periodu do početka konferencije koja će se održati od 15. do 20. decembra, nije realno očekivati prijem BiH u STO do kraja ove godine", rekao je Tinjak.

Isto nam je potvrdio i Šemsudin Mehmedović, predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH, koji je rekao da je za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ostalo da uskladi bilateralne sporazume sa određenim zemljama.

"Čim ti sporazumi budu usklađeni, biće omogućeno pristupanje BiH STO-u", rekao je Mehmedović.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH ranije su kazali da je BiH dosad potpisala tri međunarodna multilateralna sporazuma, i to Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zatim CEFTA i Evropski sporazum u slobodnoj trgovini. S tim u vezi, oni smatraju da je neophodno da BiH prihvati i pravila STO-a, kada su u pitanju regulative trgovniskih odnosa. Oni su naveli da BiH, kada potpiše sporazum sa STO-om, ima mogućnosti da koristi odgovarajuće benficije iz tog sporazuma. Tako će se pružiti mogućnost da BiH poboljša trgovinske odnose sa zemljama koje su potpisale sporazum sa STO-om, dok će članstvo omogućiti i lakše privlačenje stranih investicija, koje su u padu zadnjih godina, ali i pronalazak dodatnih tržišta, posebno kada su u pitanju proizvodi animalnog porjekla. Pored toga, time bi se stvorila i mogućnost slobodnijeg protoka kapitala, ljudi, ideja i svega ostalog.

Treba podsjetiti i da je Roberto Azevedo, generalni direktor STO-a, tokom susreta sa Lucijom Ljubić, šefom Stalne misije BiH pri UN-u u Ženevi, naglasio potrebu ubrzanja procesa pristupanja BiH toj organizaciji, te izrazio spremnost da pomogne na preostalim aktivnostima. U fokusu razgovora Ljubićeve i Azeveda bio je status pregovora o pristupanju BiH STO-u. Govoreći o preostalim bilateralnim pregovorima, ona je istakla da očekuje veće razumijevanje za stavove BiH, kao i podršku STO-a što skorijem okončanju procesa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )