FOTO: novosti.rs

U želji da u svoj organizam unesemo što više zdravih namirnica i tako imunitet učinimo jačim, može se dogoditi da pretjeramo i tako napravimo disbalans.

Nutricionisti savjetuju da su ove tri namirnice veoma zdrave, ali ako ih ne unosite u prevelikim količinama.
 
Šargarepa
 
Ovo povrće je odličan izvor beta-karotena, prehrambenih vlakana i nekoliko vitamina i minerala. Ipak, pretjerana konzumacija može da donese određena neželjena dejstva, koja nastaju zbog previše beta-karotena, molekula odgovornih za narandžastu boju šargarepe i preteče vitamina A.
 
Voda
 
Iako smo bezbroj puta čuli koliko može biti štetan za zdravlje nedovoljan unos vode, ni preterivanje nije dobro. Previše vode može uzrokovatii zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje. Takođe može do pada natrijuma u krvi, do nivoa koji bubrezi više ne mogu da obrađuju.
 
Cvekla
 
Odličan je izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Međutim, u kombinaciji s crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamine, dovodeći do povećane opasnosti od raka debelog crijeva. Zato nutricionisti preporučuju konzumiranje najviše dva korjena cvekle dnevno.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )