FOTO: 24sata.hr

Osobe koje peru zube tri ili više puta dnevno rjeđe imaju probleme sa arterijama i srcem, pokazuje naučna studija objavljena u časopisu "Sajens dejli".

Prethodna istraživanja pokazala su da loša oralna higijena dovodi do pojave bakterija u krvi, što izaziva upalu u organizmu.

Upala povećava rizik od fibrilacije (nepravilnog rada srca) i zastoja srca (oslabljene sposobnosti srca da pumpa krv).

Najnovija studija, sprovedena u Južnoj Koreji, istraživala je povezanost oralne higijene i nastanka ovih zdravstvenih problema.

Istraživači su deset i po godina pratili životne navike 161.000 Korejaca u dobi od 40 do 79 godina.

Kako prenosi portal "Sajens dejli", među učesnicima studije ranije nije zabilježena fibrilacija niti zatajenje srca.

Podvrgnuti su rutinskom ljekarskom pregledu između 2003. i 2004. godine i tada su prikupljene informacije o njihovoj visini, težini, rezultatima laboratorijskih pretraga, podaci o bolestima, načinu života, zdravlju zuba i usne šupljine, te o oralnoj higijeni.

Tokom 10 i po godina kod tri odsto praćenih osoba (4.911) razvila se fibrilacija, a kod 4,9 odsto (7.971) i srčani zastoj.

Rezultati su pokazali da je pranje zuba tri ili više puta dnevno povezano sa deset odsto manjim rizikom od fibrilacije i 12 odsto nižim rizikom od zastoja srca.

Ovakav rezultat istraživači objašnjavaju činjenicom prema kojoj često dnevno pranje zuba smanjuje broj bakterija u subgingivalnom biofilmu (bakterije koje žive u džepu između zuba i desni), čime se sprečava da dospiju u krvotok.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )