FOTO: null

Banjaluka - Tri islamističke organizacije koje imaju kancelarije u BiH "Al-Furkan", "Al-Haramein" i "Tajbah internešenel - Bosnia ofis" nalaze se na konsolidovanoj "crnoj listi" Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Na listi sačinjenoj na 148 strana nalaze se podaci o pojedincima i organizacijama koji su povezani sa najopasnijim svjetskim terorističkim organizacijama Islamska država i "Al-Kaida".

Za organizaciju "Al-Furkan" navedeno je nekoliko naziva koje koristi s ciljem prikrivanja funkcionisanja među kojima su "Džemilijati Furkan" i "Sirat", kao i adrese u BiH na kojima se nalazi.

- "Al-Furkan" je u Sarajevu na adresama Mladih muslimana 30A i Muhameda Hadžijahića 42, u Zenici u Štrosmajerovoj ulici 53, 70 i 72, a u Zavidovićima u ulici Zlatnih ljiljana. Organizacija je registrovana 1997. godine kao Udruženje građana za podršku i suzbijanje laži - piše u konsolidovanoj listi uz podsjećanje da je "Al-Furkan" zabranjen odlukom Ministarstva pravde FBiH od novembra 2002. godine.

Za islamsku fondaciju "Al-Haramein" piše da se u Sarajevu nalazi na adresama Hasiba Brankovića 2A i u Bihaćkoj ulici 14, u Travniku na adresi Potur mahala 64, a u Zenici na nepoznatoj adresi.

- Odlukom Ministarstva pravde FBiH ta organizacija trebalo je da prestane s radom 2004. godine. Prostorije i humanitarne aktivnosti prebačeni su na novi entitet pod nazivom "Srećna budućnost" - navedeno je u dokumentu.

Za organizaciju "Tajbah internešenel - Bosnia ofis" istaknuto je da se nalazi u Sarajevu u ulici Avde Smajlovića 6, a u Visokom na adresama Tabhanska ulica 26 i Velika ulica 3.

- Od 2002. do 2004. godine "Tajbah" koristi prostorije u Domu kulture u Hadžićima. Organizacija je zvanično registrovana u BiH kao grana "Tajbah međunarodnog udruženja podrške". Ministarstvo pravde FBiH 2003. godine donijelo je odluku o prestanku rada te organizacije - navedeno je u listi.

Bezbjednjaci naglašavaju da ove organizacije i dalje rade iako im je djelovanje zvanično zabranjeno. Kako bi to prikrili koriste druge nazive. Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić naglašava da je javna tajna da u FBiH godinama funkcionišu zabranjene islamističke organizacije.

- To čine pod krinkom humanitarnog djelovanja. Poslije zabrane njihovog rada one promijene ime i nastave da rade isti posao zbog kojeg su zabranjene, a on je povezan sa terorizmom. Takvih organizacija je u BiH prilično veći broj od onog koji je evidentiran na najnovijoj listi UN - kaže Ćeranić.

Na listi UN je i vehabijski vođa Nusret Imamović, koji se nalazi na sirijskom ratištu.

Lionel Dimon

Na crnoj listi Savjeta bezbjednosti UN je i Lionel Dimon, koji je 1999. godine pobjegao iz sarajevskog zatvora, a za kojeg su mediji pisali da je najopasniji kriminalac i terorista koji je ikad boravio u BiH.

- Rođen je 21. januara 1971. godine u Francuskoj. Koristi i imena Žak Bružere, Abu Hamza, Di Karlo Antonio, Merlin Oliver Kristijan Rene, Arfauni Imad Ben Juset Hamza, Abu Hamza i Arfauni Imad. U pritvoru u Francuskoj bio je u maju 2004, a 2007. godine osuđen na 25 godina zatvora - navedeno je na listi.

Organizacije na listi Savjeta bezbjednosti UN

- "Al-Furkan"

- "Al-Haramein"

-"Tajbah internešenel - Bosnia ofis"

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )