FOTO: null

Agencija „Global Market Solutions“ u saradnji sa agencijama iz regiona, tokom juna je provela istraživanje o kvaliteti usluge u različitim delatnostima, uključujući supermarkete, benzinske pumpe, turizam i ugostiteljstvo, maloprodaju, telekomunikacije, ba

Prema parametrima koji mere pozdrav, poznavanje proizvoda, nuđenje dodatnih proizvoda, ispitivanje potreba i zahvalu na kraju, BiH je zauzela pretposlednje mesto sa skromnim rezultatom od 66,16 odsto.

Zadržan nivo (ne)ljubaznosti

Već ustaljeno BiH zauzima poslednje ili pretposlednje mesto, te se trend nastavio i ove godine. Poslednja dva mesta su zauzele Crna Gora i BiH kao i prošle godine, s tim da se kod Crne Gore bileži značajan napredak od 8 odsto, dok je BiH zadržala isti nivo (ne)ljubaznosti osoblja.

Približan rezultat ima i Makedonija, 66,44 odsto i Srbija, 68,13 odsto, koja je prošle godine imala znatno bolji rezultat i bila je na drugom mestu, dok su Slovenija i Hrvatska ispred, sa daleko boljim rezultatom i napretkom u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče regionalnog poretka po kategorijama, Slovenija je ubedljivo najbolja u poznavanju proizvoda, nuđenju dodatnih proizvoda i zahvali, dok je bh. trgovcima nuđenje dodatnog proizvoda upravo najslabija kategorija, a zamalo su najgori i u poznavanju proizvoda. BiH je prestigla samo Crna Gora.

Letargija ili manjak edukacije?

O letargičnosti bh.prodavaca govori i veoma niska stopa u postavljanju pitanja u cilju ispitivanja potreba kupaca, u čemu je najbolja Makedonija.

A da nije bilo Crne Gore koja je BiH u svim kategorijama pratila za 1 do dva odsto, BiH bi bila šampion i u nepozdravljanju kupaca.

"Ovo istraživanje radimo već 8 godina zaredom, a od 2009. godine imamo napredak od tek 3 odsto. Evidentno je da menadžeri vrlo malo pažnje posvećuju unapređenju nivoa kvalitete usluge, te još uvek nismo razvili svest da nije samo cena ono što diktira ponovni dolazak kupca. Mnogi i ne znaju kakve mogućnosti postoje sa minimalnim ulaganjima", poručuju iz agencije.

Što se tiče rezultata po delatnostima, celokupno u regiji, zavidan rezultat od čak 90,63 odsto je ostvaren u autosalonima, gde je poznavanje proizvoda čak 100 odsto, dok je najlošiji rezultat zabeležen u supermarketima gde se ubedljivo narjeđe pozdravlja, najmanje se poznaju proizvodi, ispituju potrebe i nude dodatni proizvodi.

Poražavajuća je činjenica da tek 56 odsto prodavaca u supermarketima pozdravi svoje kupce.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )