FOTO: Glas Srpske

U velikom skladištu biljnih sjemena “Svalbard”, u norveškim planinama, čuvaju se uzorci koji mogu da obnove neku vrstu u slučaju njenog nestanka.

Sam “Trezor sudnjeg dana”, kakao ga zovu, ulazi 130 metara u ledene planine Norveške, a riječ je o “banci” sjemena koja može da, u slučaju nekog apokaliptičnog događaja, obnovi gotovo sve poznate usjeve na Zemlji.

Skladište je izgrađeno u ledenim površinama i radi već više od šest godina, mada ga i dalje tretiraju kao tajni projekat. U skladištu se nalazi više od 500.000 uzoraka usjeva. Svi donatori su više-manje poznati filantropi i zagovornici depopulacije zemlje - najveća elita.

Novac i sjemena daju, između ostalih, “Bil Gejts fondacija”, “Fond Rokfeler”, “Monsanto” i “Singenta”, koji su se odlučili da investiraju u ovaj projekat. Samo “Bil Gejts fondacija” uložila je oko 30 miliona dolara.

Neki časopisi pisali su u početku da je “banka sjemena” povezana sa najavama apokalipse. Ali, razlozi su mnogo racionalniji.

Keri Fovler, nekadašnji izvršni direktor kompanije “Global krop diverziti trast”, koja je pomagala u stvaranju skladišta “Svalbard”, objašnjava da je cilj ovog sistema da sačuva raznovrsnost kultura u područjima pogođenim ratom i nemirima.

Takozvani trezor za sudnji dan u vlasništvu je Norveške, međutim, vlada te zemlje nema pristup sadržaju depozita, koji se čuva u komori sa strogo održavanom temperaturom od minus 18 stepeni Celzijusa.

Sjemena su jedini materijal pohranjen u kutijama i nisu podijeljena ili ugrožena na bilo koji način.

Svaka jedinica je strogo izolovana i održavana je ekskluzivno za pristup nacionalnim vlasnicima računa, navodi britanski “Gardijan”.

Norveška, kao se tvrdi, pruža usluge za dobrobit cijele planete omogućavajući da, u slučaju neke katastrofe, specifične virusne bolesti, suše ili nuklearnog rata, budu sačuvana sjemena za obnavljanje onih biljnih vrsta značajnih za ljudsku ishranu.

Zadatak “Svalbarda” je da održava gene sjemena i populacije čovječanstva, koja će do 2100. godine dostići broj od 11 milijardi ljudi.

Kapacitet

Trezor ima kapacitet za čuvanje oko 4,5 miliona vrsta biljaka, a danas je u njemu spremljeno oko 850.000 različitih vrsta sjemenki iz raznih klimatskih i geografskih područja. I sama lokacija trezora izabrana je zbog cijelog niza razloga. Uz permafrost, koji osigurava stalnu temperaturu, Svalbard je dovoljno visoko da ga ne može poplaviti more ni pri znatnijem dizanju nivoa mora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )