FOTO: null

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj, u kojima bi uskoro trebalo da počne trezorski način poslovanja, redom ističu da još nisu spremni za novi sistem te da čekaju smjernice nadležnih.

Kao okvirni datum početka ovog sistema najavljivan je 1. april, ali zvaničnu potvrdu juče nismo uspjeli da dobijemo.

Kako je ranije objašnjeno, cilj novog sistema rada je bolja kontrola finansija. Za razliku od sadašnjeg načina poslovanja, novac od primarne zdravstvene zaštite ići će na račune opština, koje će potom sredstva u skladu sa potrebama prosljeđivati domovima zdravlja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić nedavno je najavio da će prelazak na trezorski način poslovanja započeti pilot projektom u deset domova zdravlja, između ostalih, u Derventi, Prnjavoru i Bijeljini.

Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran ističe da od nadležnih još nije dobio obavještenje da će ova ustanova biti uključena u pilot projekat.

- Vjerujem da prelazak na trezorsko poslovanje domova zdravlja koji nemaju dugovanja, kao što je ovaj u Derventi, neće predstavljati neki problem. Što se nas tiče, trezorsko poslovanje može da počne, samo nam trebaju određene smjernice za knjigovođe i ostale koji rade taj dio posla - rekao je Šaran.

Više informacija o tome kako će ubuduće poslovati nemaju ni u Domu zdravlja u Prnjavoru.

-  Posljednje obavještenje koje smo dobili od nadležnih bilo je da će zaposleni ove ustanove koji rade na administrativnim poslovima i predstavnici opštine ići na obuke. Međutim, to se još nije dogodilo - rekla je direktor ove ustanove Marija Stefanjuk.

Ni vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović nije bio rječitiji, imajući u vidu da ga, kako kaže, Ministarstvo nije obavijestilo o tome.

- Iz novina sam saznao da je ovaj dom zdravlja jedan od deset koji će biti uključeni u pilot projekat. U principu, spremni smo na taj način poslovanja, jedino je neophodna manja obuka za određene kadrove u računovodstvu - rekao je Milovanović.

Direktor Doma zdravlja Istočno Novo Sarajevo Zoran Krstović tvrdi da je i ova zdravstvena ustanova uvršćena u probnu fazu prelaska na trezorski sistem koja bi trebalo da traje do kraja godine.

- Ako test pokaže dobre rezultate, svi domovi zdravlja bi na trezorski sistem poslovanja trebalo da pređu početkom iduće godine - rekao je Krstović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nedavno je izjavio da su nadležnima jasno stavili do znanja da bi bez jasne pripreme, definisanja ranijih dugova, sistema organizacije i nadležnosti bilo potpuno ishitreno lokalnim zajednicama prebaciti svo nasljeđe, dugove i probleme zdravstvenog sistema. Načelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže da nema mnogo nedoumica.

- Prelaskom na trezorski način poslovanja doma zdravlja, ova zdravstvena ustanova moći će da trošiti onoliko novca koliko je planirano budžetom, ništa više - rekao je Tomaš.

Fond zdravstva

Iz Fonda zdravstva RS su saopštili da će u trezorskom sistemu Fond dostavljati sredstva na trezorski račun opština.

- Zdravstvene ustanove će izmirivati svoje obaveze iz budžeta  lokalnih zajednica, iz sredstava koja su namijenjena za finansiranje primarne zdravstvene zaštite - precizirali su u Fondu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )