FOTO: null

Inspektor sektora Policije za bezbjednost saobraćaja CJB Bijeljina Radenko Knežević rekao je danas da je u prošloj godini uočen trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, te da je negativni trend nezgoda sa poginulim licima zaustavljen još 2012. godine.

"Evidentirali smo smanjenje nezgoda sa poginulim licima, teže i lakše povrijeđenim, a u ovoj godini, za prva dva mjeseca, stanje je u prosjeku prošlogodišnjeg. Za prva dva mjeseca, naime, imali smo četiri saobraćajne nezgode sa poginulim licima, 13 sa teškim tjelesnim povredama i 22 sa lakšim", rekao je Knežević na konferenciji za novinare. 

On je naveo da je neprilagođena brzina kretanja i dalje, u 70 odsto saobraćajnih nezgoda, glavni uzrok u kojem su poginula lica ili su lica koja su zadobila teže tjelesne povrede, a da slijedi alkohol koji je razlog svakog drugog saobraćajnog udesa. 

"CJB je svoje aktivnosti usmjerio na evidentiranje i sankcionisanje ciljnih prekršaja, a to su neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola", rekao je Knežević. 

U 2014. godini iz saobraćaja je isključeno 3.253 vozača pod dejstvom alkohola, 94 vozača pod dejstvom opijata i psihoaktivnih lijekova, a 11.000 vozača je sankcionisano zbog prebrze vožnje što čini čak 24 odsto od ukupnog broja izrečenih prekršajnih naloga. 

Knežević je naveo i da su pješaci, kao učesnici u saobraćaju, u prošloj godini bili najugroženija kategorija, te da ih je u prošloj godini 10 njih smrtno stradalo. 

"Deset vozača smrtno je stradalo, a ista situacija nastavlja se i ove godine kada su dva pješaka smrtno stradala", rekao je Knežević. 

On je podsjetio da, kada je riječ o sankcijama i aktivnostima policije, u 2014. godini su preduzimane brojne aktivnosti koje su bile usmjerene na kontrolu odnosa vozač-pješak, te je u ovim aktivnostima sankcionsano 48 pješaka zbog nekorištenja svjetloodbojnog prsluka. 

Knežević je rekao da je u ovom periodu sankcionisano i 110 pješaka zbog prelaženja mimo pješačkih prelaza, kao i 13 pješaka zbog prelaska na crveno svjetlo. 

"Kada je riječ o odnosu vozač-pješak, ukupno je sankcionisano 729 vozača", rekao je Knežević i napomenuo da je CJB Bijeljina u toku ove godine organizovao i proveo kontrolu odnosa vozač-pješak, te da je u njima do sada sankcionisano 275 vozača kao i 88 pješaka", rekao je Knežević. 

On je podsjetio da je na tendenciju smanjenja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama uticalo više parametara, kao Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima ali i novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj, te pojačane aktivnosti policije i drugih aktera koji se bave problematikom bezbjednosti saobraćaja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )