FOTO: null

Preduzeće Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik" veoma je značajno kako za lokalnu zajednicu, regiju, tako i za cijelu Republiku Srpsku, jer proizvodi gotovo trećinu električne energije u Srpskoj, rekao je direktor ovog preduzeća Žiko Krunić, i najavio

Krunić je naglasio da je poslovanje u prošloj godini bilo izuzetno teško, jer je na kraju godine preduzeće iskazalo gubitak oko 11 miliona KM zbog iznenadnog velikog kvara u toku redovnog remonta. 

"Tokom redovnog godišnjeg remonta imali smo ozbiljan kvar koji je uzrokovao prekid proizvodnje od 31 dan. Izgubljeni prihod zbog nerada, plus trošak zbog otklanjanja kvara, je 14 miliona KM, a uz štetu od poplava imali smo ukupno 17 miliona KM vanrednih troškova", naveo je Krunić na konferenciji za novinare. 

On je podsjetio da je ovo preduzeće u proteklim godinama poslovalo pozitivno, prebacivalo plan, te izrazio očekivanje da će i u ovoj godini poslovanje biti pozitivno. 

"Kao i sva druga zavisna preduzeća, dobili smo jasne naloge od matičnog preduzeća i resornog ministarstva, odnosno Vlade Srpske, da sačinimo plan racionalizacije poslovanja. Plan podrazumijeva smanjenje troškova po svim stavkama, počev od ušteda u ličnim primanjima. Plan svakog preduzeća proći će rigoroznu kontrolu, i samo preduzeća koja uspješno odrade taj dio posla mogu očekivati razumijevanje za određene zahtjeve", pojasnio je Krunić. 

On je naveo da će RiTE "Ugljevik", kao proizvođač električne enrgije, tražiti od regulatora da prizna "bar novonametnute obaveze prema ovom preduzeću". 

Govoreći o cijeni električne energije u Republici Srpskoj, Krunić je naveo da je ona na istom nivou već šestu godinu, iako su stvarni troškovi proizvodnje znatno porasli. 

"Cijena električne energije u Srpskoj je tri odsto manja nego u Elektroprivredi BiH, 38 odsto manja nego u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosna i Elektroprivredi Crne Gore, te čak za 72 odsto jeftinija nego u Elekroprivredi Hrvatske", naveo je Krunić. 

On je podsjetio da je uvidom u prizvodnu cijenu električne energije iz RiTE "Ugljevik" od 2006. godine do danas uočljivo da je cijena koju je priznavala Regulatorna komisija za energetiku Srpske neprestano bila ispod cijene koštanja. 

"Da bi ovo preduzeće moglo da odgovori obavezama, investira u novu opremu na rudniku, kontinuirano održava i modernizuje blok TE, na vrijeme vrši eksproprijaciju zemljišta i drugih dobara koja su na potezu razvoja Rudnika, te pristupi otvaranju novog površinskog kopa Ugljevik-istok neophodno je uskladiti cijenu električne energije na domaćem tržištu sa stvarnom proizvodnom cijenom", ukazao je Krunić. 

On je naveo da je, na osnovu svega, neophodno usklađivanje cijene struje sa stvarnim troškovima proizvodnje, ako se o ovom važnom sektoru dugoročno razmišlja. 

Krunić je rekao da Rudnik dosta dobro posluje, i da je, zahvaljujući Vladi Srpske, danas najbolje opremljen rudnik u regionu. 

Krunić je rekao i da je, "zbog promjene lokalne geografije", neophodno preseljenje stanovnika ovih krajeva. 

"Moramo preseliti ljude u ovom kraju, izvršiti eksproprijaciju nepokretnosti, da ih preselimo u Novi Ugljevik, a poslije otkrijemo ogromne količine otkrivke, dođemo do uglja, te ga proizvedemo u električnu energiju", naveo je Krunić. 

On je rekao da je nakon poplava kompletna Majevica ostala pod klizištima, koja se javljaju i na terenu Rudnika, i na jednom lokalitetu došlo je do pomjeranja groblja. 

"To jeste van granica površinskog kopa rudnika, ali kao društveno-odgovorno preduzeće želimo da učestvujemo u premještanju groblja", rekao je Krunić i dodao da je nosilac aktivnosti lokalna zajednica, a finansijer je RiTE "Ugljevik". 

Prema njegovim riječima, biće neophodno preseliti i 30 kuća koje su razvojem površinskog kopa i eksploatacijom uglja ostale u enklavama, bez vode, puta... 

"To je situacija nastala usljed prirodnih nepogoda, i sada nastojimo dobiti razumijevanje resornog ministarstva i matičnog preduzeća da se pomogne RiTe `Ugljevik`, kao proizvodnom preduzeću", rekao je Krunić. 

Krunić je naglasio da su pred ovim preduzećem krupni zadaci, a cilj su dobri proizvodni rezultati na dobrobit "Elektroprivrede Srpske" i cijelog društva. 

RiTE "Ugljevik" ima 1.600 radnika, a na svakoj mašini dnevno je neophodno da u smjenama radi četiri do pet radnika. 

Finansijski problem kolektiva je što, osim ovih zaposlenih, RiTE ima i 300 radnika koji su invalidi rada. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )