FOTO: null

Sredstvima od 7.000 KM, koja je dijelom donirala opština, a dijelom mještani, u Loparama je treći put od katastrofalnih poplava 2014. godine sanirano klizište u Mjesnoj zajednici Jablanica.

Načelnik Lopara Rado Savića rekao je Srni da je putna komunikacija u Jablanici sanirana kako bi 15 domaćinstava bilo povezano sa centrom ove opštine. 

"Na ovoj lokaciji treći put saniramo klizište, a riječ je o velikom klizištu, ogromnoj površini zemlje koja se kreće prema jablaničkoj rijeci i za njenu potpunu sanaciju neophodna su velika finansijska sredstva", naveo je Savić. 

On je istakao da je šteta izazvana klizištima i poplavama u 2014. i 2015. godini procijenjena na 15,5 miliona KM. 

"Najveća šteta je na porodičnim stambenim objektima, a oštećeno je 500 kuća, od kojih je više od 100 imalo trajno oštećenje. Preostale kuće mogu da budu sanirane", naglasio je Savić. 

On je dodao da je do sada izgrađeno 49 stambenih objekata. 

"Opština Lopare uključila se u program koji vodi UNDP i u narednoj godini očekujemo izgradnju 20 novih kuća, a sredstvima EU do kraja ovog projekta i izgradnju preostale 44 kuće", kaže Savić. 

Na području opštine Lopare u 2014. i 2015. godini zabilježeno je više od 1.500 klizišta. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )