FOTO: pixabay

Velike ljetne vrućine ne pogoduju mnogim namirnicima. Rješenje kojem svi probjegavamo jeste da ih stavimo u frižider, ali to nije uvijek dobra ideja.

Čokolada i Nutella se ne preporučuju stavljati u frižider. Naprotiv, namirnice poput čokolade i Nutelle bi trebali držati na sobnoj temperaturi.

Na primjer, kada stavljate čokoladu u frižider, ona potpuno gubi svoj okus, a može dovesti i do reakcije poput poprimanja nove, svjetlije boje. Isto je i s Nutellom koju kada ostavite neko vrijeme u frižideru, poprima potpuno novu teksturu i okus. Praktički je ne možete namazati na šnjitu hljeba zbog potpuno tvrde teksure, a mogla bi i frcati na sve strane uslijed svog novog, krutog stanja, piše Dailymail, penosi Večernji list.

Međutim, postoji jedna iznimka, čokolada s kremastim punjenjem vjerovatno će biti izložena većem riziku od kvarenja, te joj je potrebno hlađenje. Luk Oven, ekspert za čokoladu iz Novog Zelanda, govori kako bi najbolje bilo čokoladu staviti u zatvorenu posudu u frižider na kratko vrijeme kako se ne bi istopila, ali je potom izvaditi na sobnu temperaturu neko vrijeme prije jela. Čokoladu bi trebalo držati između 15°C i 20°C, unutar hladnije sobne temperature. U slučaju da sobna temperatura pređe 28 stepeni, onda možete razmisliti o kratkom stavljanju u frižider. Morate je držati podalje od sunčeve svjetlosti, a idealna bi bila hladna ostava ili ormar.

Još jedan razlog za držanje čokolade izvan frižidera je nešto što se naziva "šećerni procvat". To se događa kada se čokolada naglo ohladi, a zatim izloži toplijem vazduhu, što uzrokuje kondenzaciju na površini koja otapa dio šećera. Čokolada će se zatim ponovno kristalizovati, ostavljajući zrnasti, bijeli površinski sloj. Ako vaša kuhinja postane pretopla, dakle preko 28 stepeni Celzijevih, možete je kratko vrijeme držati u frižideru, ali pazite da je čvrsto zamotate u dvostruku vrećicu kako biste spriječili kondenzaciju i kvarenje teksture.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )