FOTO: null

Poljoprivrednici nezadovoljni radom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Tvrde da su nezaštićeni i da će koristi od SSP imati samo uvoznički lobi

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović trebalo bi da podnese neopozivu ostavku ukoliko konačno ne reši pitanje "plavog dizela" i ne uvede mere zaštite domaće proizvodnje, kaže za "Novosti" Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

On kaže i da su uputili pismo ministru Šaroviću jer im je već dosta obmanjivanja da će poljoprivrednicima biti bolje.

- Izjave ministra Šarovića da će od primene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SSP biti i koristi i štete, neprecizne su i netačne. Mora biti jasno i Šaroviću i svim političarima da neće Nemačka ili cela Evropska unija davati novac da jača poljoprivrednike u BiH, već da će novac davati svojim poljoprivrednicima, a mi smo samo obično tržište gde će prodavati svoju robu - kaže Marinković. - SSP je obična iluzija gde će profitirati uvozni lobi, a ne poljoprivrednici. Ovo političari u BiH zaboravljaju da kažu.

On navodi da će meso i mleko biti na velikom udaru zbog SSP.

- Propašće svi domaći proizvođači. O tome se ne priča već se plasira priča kako će SSP doneti dobro poljoprivrednicima u BiH. Nema od toga ništa - poručio je Marinković.

Ipak, u kabinetu ministra Šarovića za "Novosti" je potvrđeno da ministar neće podneti ostavku već da će svoj rad kao i do sada posvetiti poboljšanju položaja poljorivrednika u čitavoj BiH.

Šarović je pre tri dana izjavio da će se primena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU različito odraziti na razne grane proizvodnje, te da će nekima odgovarati, a nekima ne. On je naveo da će na udaru konkurencije iz EU biti mesna i mlečna industrija, a posebno sektori prerađevine.

- U prvom redu udar će osetiti mlekare. Ove godine ovde će se naći 4,5 miliona tona mleka na koje se neće plaćati carina i prelevman, i na BiH, a posebno entitetima je da nađu način kako da pomognu domaćem sektoru da zadrži istu proizvodnju - kaže on i dodaje da je rešenje da poljoprivredni budžet u RS mora biti uvećan za bar još 60 miliona KM.

NADOKNADA

GOVOREĆI o najavama Nemačke da će pomoći BiH u nadoknadi štete koju će pretrpeti domaća proizvodnja primenom SSP, Šarović je naveo da ova zemlja nudi razne vidove tehničke pomoći za poljoprivredni sektor u BiH, ali ne i novac, a pregovore vode delegacije Republike Srpske, FBiH i BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )