FOTO: null

Mještanima Donjeg Crnjelova kod Bijeljine koji posjeduju traktor danas je podijeljeno 25 žutih rotacionih svjetala i edukativni materijal u okviru kampanje o bezbjednijem učešću traktora u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je novinarima da je cilj ove kampanje pod nazivom "Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom" da se smanji broj nezgoda u kojima učestvuju traktori, odnosno da se poveća bezbjednost traktora, a time i ostalih učesnika u saobraćaju. 

On je istakao da ova kampanja iz godine u godinu daje rezultate, te da je u 2013. godini bilo 112 saobraćajnih nezgoda sa učešćem traktora, a u 2014. bilo ih je 107. 

"Ovo je pokazatelj da se smanjuje broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje traktor, što je dobro, ali su posljedice tih nezgoda još teške i ne možemo biti zadovoljni dok ih u potpunosti na smanjimo ili ne svedemo na najmanji mogući broj", rekao je Radović. 

On je naglasio da je najopasniji u saobraćaju traktor koji je neosvijetljen, te da je kao takav teško uočljiv, zbog čega najčešće dolazi do saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama. 

"Opasno je i prevoziti druga lica na traktoru, a svake godine nam se, nažalost, dešava da stradaju najbliži članovi porodica prevozeći se ili na blatobranu traktora ili pozadi što je veoma opasno", rekao je Radović. 

On je naveo da je neophodno da vozači traktora prilikom izlaska na put sa njive skinu blato sa točkova da ne bi izazvali saobraćajnu nezgodu i da bi sačuvali živote drugih učesnika u saobraćaju. 

Zoran Maletić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ukazao je na značaj posjedovanja rotacionog svjetla, posebno u večernjim časovima kada se poljoprivrednici vraćaju sa njiva ili kada robu prevoze na kvantašku pijacu. 

"Veoma je važno da su osvijetljeni i da se lako mogu uočiti na putu zbog bezbjednosti svih u saobraćaju", rekao je Maletić i apelovao na poljoprivredne proizvođače da obavezno koriste rotaciona svjetla. 

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da je jedan od bitnih uslova zaštite i bezbjednosti u saobraćaju da vozilo bude dobro vidljivo i apelovao na sve poljoprivredne proizvođače, učesnike u saobraćaju, da uključe rotaciono svjetlo i na taj način smanje mogućnost saobraćajnih nezgoda. 

Tomica Stojanović, ispred Gradske uprave Bijeljina, rekao je da je početak poljoprivredne sezone pravo vrijeme da se još jednom skrene pažnja na obavezu posjedovanja žutog rotacionog svjetla. 

"Na ovaj način pokušavamo svim učesnicima u saobraćaju skrenuti pažnju na njihove obaveze, da bi se izbjegle teške posljedice", rekao je Stojanović. 

Na području Semberije registrovano je više od 2.000 traktora, ali u saobraćaju učestvuju i brojni traktori koji nisu registrovani. 

U semberskom selu Donje Crnjelovo svaka kuća ima jedan do pet traktora. 

"Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom" zajednička je aktivnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja, pri Ministarstvu saobraćaja i veza, i Auto-moto saveza Republike Srpske. 

Realizacijom ove kampanje očekuje se veće poštovanje propisa i povećan oprez vozača traktora i ostalih poljoprivrednih mašina, kako u radu na njivi i u šumi, tako i na javnom putu. 

Istovremeno, kampanja bi trebala da podstakne poljoprivredne proizvođače na veći stepen tehničke ispravnosti, veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja na javnom putu, što predstavlja i zakonsku obavezu ove kategorije vozila. 

Nakon bijeljinske mjesne zajednice Donje Crnjelovo, predstavnici ministarstava, Agencije i Auto-moto društva posjetiće mjesnu zajednicu Tršić, opština Zvornik. 

Kampanja "Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom" biće realizovana do 5. aprila.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )