FOTO: null

Bijeljinsko tužilaštvo istražuje pogibije na radilištima TE „Ugljevik”. Za mjesec dana poginuli Dušan Katić (44) i Amir Huskić (42)

Tragedije o kojima se u javnosti ćuti dogodile su se u roku od mjesec dana. Kako je potvrđeno za "Novosti", Huskić, radnik tuzlanske firme "IGV izolater", poginuo je 8. avgusta usljed strujnog udara u mlinskom postrojenju kotla.

- On je zajedno s kolegom nanosio vatrostalni beton na zidove kanala i u rukama je držao mehanizam od mašine, kao i manji reflektor, kad je izgubio svijest i ostao da leži na skeli. Kolege su ga spustile na početnu platformu i sanitetom prevezle u Dom zdravlja Ugljevik, gde je podlegao povredama, najvjerovatnije od strujnog udara - navode u Policijskoj upravi Bijeljina.

Katić, zaposleni beogradskog "Elita kopa", nastradao je 8. jula kad je tokom remonta elektrofiltera pao s metalne konstrukcije visoke osam metara. Nakon ukazane pomoći on je transportovan u Urgentni centar u Beogradu, gde je preminuo.

U oba slučaja izvršeni su uviđaji, a tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv poslodavaca nastradalih radnika, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta i da li su ispoštovane sve procedure zaštite na radu. Angažovani su i inspektori zaštite na radu, kao i inspektori građevinske i elektro struke, čiji se izvještaji očekuju.

- Zbog pogibije Amira Huskića istražujemo firmu "IGV izolater Tuzla", koja je, kao izvođač radova, angažovana na radilištu Termoelektrane "Ugljevik". Urađena je obdukcija i naredili smo da se izvrše sva potrebna vještačenja kako bi se utvrdilo da li je neko odgovoran ili ne - rekao je okružni javni tužilac Ranko Kerović, dodajući da je pod istragom i drugi slučaj.

Dragan Miljanović, rukovodilac postrojenja TE "Ugljevik" gdje su se tragedije dogodile, kaže da su u oba slučaja izvođači radova odgovorni za zaštitu radnika.

- Mi s njima potpisujemo ugovore u kojima se oni obavezuju da će poštovati sva pravila i Zakon o zaštiti na radu. Naše službe čak ne mogu da uđu u radilišta bez njihovog odobrenja. Ali svakodnevno vršimo kontrolu zaštitne opreme i zbog ovih tragedija te kontrole ćemo dodatno pooštriti - rekao je Miljanović.

Ni u Savezu sindikata nisu bili obavješteni o ovim tragedijama. To ne treba ni da čudi, jer u javnosti se često pominje da poslodavci porodicama nastradalih nude novac kako bi ovakve i slične tragedije zataškali.

- I do nas su dolazile takve informacije, ali konkretne podatke nemamo. Bila bih neozbiljna kad bih rekla da se to dešava, jer gde god smo imali takvu priču, niko nam to zvanično nije prijavio, niti je želio da priča o tome - kaže predsjednica sindikata Ranka Mišić.


POSLODAVCI BEZ KOMENTARA

DIREKTOR "IGV izolater Tuzla" Rajko Pavić u dva navrata je odgovorio na pozive "Novosti", ali je oba puta rekao da nije u mogućnosti da komentariše tragediju jer se nalazi na sastanku. Komentar smo tražili i od beogradske firme "Elita kop", gdje nam je rečeno da će nam dostaviti pismeni odgovor, koji dosad nismo dobili.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )