FOTO: novosti.rs

Direktor "Led projekta" prijavljen tužiocu zbog pogibije radnika u Novom Boriku. Krivičnim zakonikom RS zaprećena kazna od tri do 15 godina zatvora

Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv Darka Milojevića (30), direktora firme "Led projekt" iz Banjaluke, osumnjičenog da je nepoštovanjem propisa na gradilištu izazvao opasnost uslijed čega su poginuli radnici Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52), koji su pali sa visine od oko 15 metara.

Prijavom, koja je dostavljena Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, Milojeviću se na teret stavlja krivično djelo "stvaranje opasnosti nepropisnim izvođenjem građevinskih radova", za koje je Krivičnim zakonikom RS zaprijećena kazna od tri do 15 godina zatvora.

- Prijavljeni se sumnjiči da je kao odgovorno lice firme prilikom izvođenja građevinski radova, na izgradnji stambeno-poslovnog objekta, postupio suprotno propisima i time izazvao opasnost uslijed čega su dvije osobe poginule - rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović.

Prijava je podnijeta nakon što je policija od Inspektorata RS dobila izvještaj kojim je utvrđen niz propusta i nepravilnosti na gradilištu u Novom Boriku. U izvještaju se navodi da drvena konstrukcija, na kojoj su radnici stajali u trenutku pada, nije imala zaštitnu ogradu, a nisu koristili sigurnosni pojas i uže. Pored toga poslodavac inspektoru nije predočio dokaze o izdavanju ličnih zaštitnih sredstava stradalim radnicima.

- Na mjestu nesreće je utvrđeno da gradilište nije osigurano za siguran rad. Građa na gradilištu nije očišćena od eksera, niti složena. Prilazi i prolazi za sva radna mjesta nisu izvedeni - navodi se u izvještaju Inspektorata RS.

Topić i Kostić poginuli su 3. avgusta kada su pali sa predzadnjeg sprata gradilišta u Ulici Veljka Mlađenovića u banjalučkom naselju Novi Borik. Oni su stajali na jednoj od fosni na predzadnjem spratu i pokušavali da izvuku jednu od dasaka, koje podupiru betonsku ploču. U tom trenutku fosna pod njima je prevagnula i obojica su, sa visine od 15 metara, pali na građevinski materijal i na mestu ostali mrtvi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )