FOTO: null

Hrišćani danas proslavlaju najveći hrišćanski praznik – Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Da stari običaji nisu zaboravljeni pokazuje i primjer mještana ulice 18. novembra u Bijeljini koji su se tradicionalno i ove godine okupili na ulici, proslavljajući najradosniji hrišćanski praznik. 

Brojna djeca sa korpicama obilaze svoje komšije sakupljajući vaskršnja jaja. Nakon toga se održi i "takmičenje" čije je jaje najtvrđe, ali i najlješe. 

"Ovim i sličnim dešavanjima oko praznika koje organizujemo svake godine u našoj ulici želimo da animiramo našu djecu kako bismo bili sigurni da će se naši tradicionalni običaji poštovati i u budućnosti. Iskoristio bih ovu priliku da svim pravoslavnim vjernicima koji danas proslavljaju Vaskrs poželim sve najbolje, sreću, zdravlje", rekao je za InfoBijeljina Duško Zarić, jedan od mještana. 

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa "Hristos vaskrse", uz otpozdrav "Vaistinu vaskrse". 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )