FOTO: null

Nekoliko stotina građana Bijeljine prisustvovalo je večeras prinošenju badnjaka koje je na trgu u ovom gradu osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Svečanost tradicionalnog paljenja badnjaka upotpunio je na gradskom trgu i božićni vatromet.

„Neka u naše domove dođe nebeski mir i Božji blagoslov i neka svjetlost badnjaka svijetli puteve našega hoda“, poručio je vladika Hrizostom pravoslavnom vjerujućem narodu. 

Vladika Hrizostom je rekao da je badnjak svečano osvećen i zapaljen i da je srećno došao u grad Bijeljinu, „među sve nas okupljene oko Bogomladenca Hrista“.

„Braćo i sestre svima vam želim srećan i blagosloven Božić, a večeras Badnje veče koje treba svi da dočekate u svojim domovima, sa svojim porodicama u zdravlju i veselju, da se radujete i da tako dočekate praznik Hristovog rođenja“, rekao je vladika Hrizostom.

On je pozvao sve ljude da otvore svoja srca za Božija djela.

„Otvorite svoja srca i krenite u susret Bogu sa ljubavlju , a ne čekajmo ga samo da dođe.Krenimo svojom vjerom, ljubavlju ka Gospodu, da se sretnemo u radosti praznika jer Božić jeste praznik radosti i susreta sa Bogom", poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko –tuzlanski Hrizostom. 

Vladika zvorničko-tuzlanski je rekao da sve dok smo zatvoreni za Boga – zatvoreni smo i za čovjeka, a čovjek ima smisao samo u Bogu.

„ Ako tako budemo dočekali Božić, ja se radujem jer smo samo tako pokrenuli dobru misao i našu ideju da se ljudi pred Božić otvaraju za Boga i bližnjega svoga“, poručio je vladika Hrizostom.

Večernje bogosluženje na Badnji dan vladika Hrizostom služio je prethodno u crkvi Svetog velikomučenika Georgija, nakon čega je svečana litija prošla centralnim gradskim ulicama. 

Proslava je nakon prinošenja, osveštanja i paljenja badnjaka nastavljena tradicionalnim „pijukanjem“ u porti manastira Svetog Vasilija Ostroškog u centru Bijeljine. 

Prema običaju, badnjak se pali uoči najradosnijeg praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Na Božić, 7. Januara, vladika Hrizostom služiće svetu arhijerejsku liturgiju u 5.00 časova , u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )