FOTO: infobijeljina.com

Toplotni talas koji traje već nekoliko dana i trajaće do kraja idućege nedjelje značajno će se odraziti na sve biljne kulture. Ipak, najviše ćemo ga osjetiti na povrću kao što su paradajz, krastavci, tikvice, paprika, patlidžan I mahune.

Temperature od 35°C i više utiču na različite aspekte rasta i razvoja biljaka, uključujući razvoj plodova, oprašivanje, ukus.

Na koje povrće najviše utiče vrućina?

Paradajz

Ove godine nam je stigo ranije, pa već mnogi uživaju u plodovima svoga rada. Iako je porijeklom iz južnih krajeva i voli toplotu, pri ovako visokim temperaurama se događa da je paradajz dobio crvenkastu nijansu, ali nikako da sazri. To znači da je zaustavljena proizvodnja etilena, hormona koji podstiče dozjevanje ovoga povrća.

Mogu da ometaju i transport šećera i drugih hranljivih materija iz lišća u plodove, što je ključno za pravilno sazrijevanje. Takođe, može doći do opekotina, deformacija ili vršne truleži.

Osim ovoga, pri ovakvim vremenskim prilikama dolazi do smanjene efikasnosti oprašivanja i zametanja plodova. Polen postaje sterilan ili manje vitalan, što smanjuje broj uspešnih oplodnji.

Iako je otporniji na sušu od drugih povrtarskih vrsta, dugotrajan nedostatak vlage uzrokuje stres što utiče na cjelokupno zdravlje biljke i sposobnost fotosinteze.

Krastavci i tikvice

Krastavci u ovakvim uslovima mogu da razviju gorak okus, kako zbog toplotnog stresa, tako i zbog povećane proizvodnje hemijskog jedinjenja kukurbitacina. Plodovi mogu biti deformisani, a oprašivanje može izostati jer je pri ovakvom vremenu smanjena i aktivnost oprašivača.

Osim ovoga, tikvice, posebno vrlo mlade, osetljive su na opekotine.

Obje vrste zahtevaju puno vode za rast i razvoj, pa ako nisu redovno zalivane, brzo može doći do uvenuća i propadanja.

Paprika

Paprika je još jedna vrsta koja zahtijeva više vode, za nju se kaže da voli da ima glavu u suncu, a noge u vodi. U slučaju da izostane vlaga, njeni plodovi će biti manje mesnati, imaće gorkast ukus i generalno će biti slabije razvijeni i skloniji vršnoj truleži.

Patlidžan

Kod patlidžana može doći do smanjenja plodnosti cvetova. Njegova nježna kora može biti spaljena opekotinama, a on slabo razvijen i deformisan.

Mahune

One će u slučaju dugotrajno visoke temperature odbaciti cvijet, neće razviti zametnute plodove, oni će se sušiti ili rasti deformisano.

Kako im pomoći?

Jedino, a ipak puno, što možete da uradite za svoje biljke je - redovno ih i obilno zalivajte, a pritom se držite pravila.

Malčirajte tlo oko njih, kako bi što duže zadržali vlagu. Pomozite im pomoću biostimulatora koje možete kupiti gotove (najčešće na bazi algi, ima ih u većim trgovačkim centrima) ili napravite sami.

Ako je moguće, napravite im sjenu pomoću mreže ili agritekstila, a u plastenicima osigurajte adekvatnu ventilaciju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )