FOTO: null

Zbog velikih dugovanja korisnika, poslovanje Gradske toplane u Bijeljini dovedeno je u pitanje.

Dugovanja oko 1 .200 korisnika, koji su priključeni na Gradsku toplanu, dostigla su skoro 250.000 maraka. Dugovanja rastu, a zalihe uglja se smanjuju, pa je neizvjesno hoće li uspjeti da obezbijede dovoljne količine do kraja sezone kako bi radijatori bili topli.

Subvencije su im već dvije godine ukinute iz gradskog budžeta pa se snalaze kako znaju i umiju.

Iako Toplana nema zastarjelih dugovanja i sva su naplativa, kasa im je poluprazna. Oko 183.000 maraka duguju im fizička lica, a više od 63.000 maraka pravna lica. Ne sjede skrštenih ruku.

Prvo šaljemo opomene pismene, nakon toga pristupamao nepopulanim mjerama isključenja pojedinih", rekao je Dragiša Tojić iz Toplane.

Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju korisnicima se nudi i reprogram duga na 12 mjeseci ,međutim, često ni to ne urodi plodom.

"Onda idemo na Sud, pa se dobije sudska zabrana na platu, na penziju. Ima slučajeva i sa sudskim izvršiteljem, pa smo išli na izvršenje na popis nepokretnih i pokretnih stvari", dodaje Tojić.

Na toplovodnu mrežu priključeno je 1.150 domaćinstava i pedesetak preduzeća i ustanova. Korisnici su zadovoljni kvalitetom grijanja, ali ne i cijenom.

"Zima je malo pojaka, tako da su i oni malo pojačali grijanje pa nema problema. Skupo jeste, ali šta možemo? Nemamo drugog izbora", kažu građani Bijeljine.

Oni koji nisu korisnici Gradske toplane smatraju, pak, da cijena od 2,75 maraka po metru kvadratnom nije visoka u poređenju sa cijenom ogrijeva.

Zbog nedostatka sredstava i velikih dugovanja korisnika, godinama se ne ulaže ni u dotrajalu distributivnu mrežu, već popravlja samo najnužnije, pa je na početku sezone bilo nekoliko prekida u isporuci toplotne energije.

Cijena grijanja iznosi dvije marke i 75 pfeniga po kvadratnom metru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )