FOTO: RTRS

Polupana sva stakla i devastirana unutrašnjost svetinje kod Kupresa. Crkva Presvete Bogorodice je nacionalni spomenik kulture

Nepoznati počinioci polupali su sva stakla i devastirali unutrašnjost Crkve blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko, kod Kupresa u Federaciji BiH.

Sveštenik u toj crkvi Marko Đurić kaže da je hram nacionalni spomenik kulture, i da je sramota što ga vandali već nekoliko puta skrnave.

- Prema policijskom izvještaju, nasilnici su, nakon što su polupali sve prozore, ušli u crkvu i načinili štetu unutar objekta - rekao je sveštenik Đurić.

On je dodao da je pričinjena materijalna šteta, ali i da je sreća u nesreći to što crkva još nije u potpunosti završena, pa nije bila ni opremljena.

- U crkvi u kojoj jednom godišnje imamo službu, nakon toga ne ostavljamo vrijedne stvari. U ovom mjestu nema ni mnogo srpskog stanovništva - rekao je Đurić.

Crkva blagoveštenja Presvete Bogorodice sagrađena je davne 1863. godine i jedan je od najstarijih hrišćanskih hramova u ovom dijelu BiH, te je proglašena za nacionalni spomenik kulture.

Jedini je od ukupno četiri pravoslavna hrama na Kupreškoj visoravni koji nije srušen do temelja u proteklom ratu u BiH. Pošto je u Drugom svjetskom ratu bila oštećena, crkva je obnovljena dok je u tom području službovao sadašnji episkop šabački Lavrentije.

Na oko tri kilometra od hrama nalazi se samo pet do šest od predratnih oko 100 srpskih kuća.

Predstavnici Srba u Federaciji BiH osudili su ovaj vandalski čin i poručili da je ovo veoma loša poruka Srbima u Federaciji BiH.

ZAPALjENE IKONE KOD VISOKOG

Polovinom prošle godine obijena je i pravoslavna crkva u Čekrčićima u opštini Visoko. Tada je oštećen presto, polomljeno nekoliko ikona, koje su potom zapaljene sa Svetim jevanđenjem na sredini svetinje.

Vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije crkve koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana prije skoro dvije godine.

Srbi koji su ostali da žive u Federaciji BiH nakon završetka rata i oni koji su se vratili nemaju nikakva prava, a još im i hramove ruše.

- Definitivno smo ostavljeni u Federaciji na milost i nemilost i teško je očekivati da se poboljša naš ionako težak položaj - poručili su predstavnici Srba iz FBiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )