FOTO: null

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da će od 1. januara naredne godine svi novoizgrađeni objekti u Srpskoj prije dobijanja upotrebne dozvole morati da dobiju i energetski sertifikat.

On je istakao da je to obaveza koju je Srpska, odnosno BiH, preuzela posredstvom direktiva EU.

"Izdavanje energetskih sertifikata značajno je i za uređenje samog tržišta građevinarstva, jer će sada biti poznate karakteristike objekata koji će se naći na tržištu u smislu nivoa njihove energetske efikasnosti, odnosno komfora i ušteda koje će nuditi svojim korisnicima", rekao je Todorović novinarima u Banjaluci prije završnog predavanja za polaznike Programa obuke za lica koja će vršiti energetski pregled zgrada.

On je naglasio da su benefiti uvođenja mjera energetske efikasnosti u zgradama ogromni, jer su one najveći pojedinačni potrošači energije i veliki izvor štetnih gasova, posebno ugljen-dioksida, što dovodi do efekta "staklene bašte".

"Povećanje energetske efikasnosti u zgradama je jedan od najisplativijih načina smanjenja štetnih emisija u okolini, kao i smanjenja troškova za energiju. U Republici Srpskoj čak polovina utrošene energije odnosi se na stambene i druge zgrade. Primjenom mjera energetske efikasnosti kod gradnje i obnove zgrada veliki dio te energije bi se mogao uštedjeti", pojasnio je Todorović.

On je dodao da danas obuku završava prva grupa od 35 inženjera, a obuka je u organizaciji Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske počela 9. decembra.

Todorović je istakao da će nakon uspješno završene obuke i položenog ispita Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske moći polaznicima izdati licence za vršenje energetskog pregleda, čime se stiču uslovi za vršenje energetskih pregleda zgrada i izdavanje energetskih sertifikata u Srpskoj.

"Cilj je da lica koja pohađaju obuku i stručno usavršavanje steknu dodatna znanja iz svoje struke kao i potrebna znanja iz drugih struka neophodna za stručno obavljanje poslova energetskog pregleda zgrada i izradu izvještaja o sprovedenom pregledu i utvrđenoj energetskoj klasi zgrade", pojasnio je Todorović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )