FOTO: null

Predsjednik "Istočne alternative" iz Srbije Dragan Todorović smatra da krajnji cilj kampanje koja se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nije Dodik lično, već Republika Srpska.

"Dodika sada optužuju za kriminal, ali da danas promijeni politiku i pristane na urušavanje Srpske, Zapad bi počeo da ga kuje u zvijezde", rekao je Todorović.

On ističe da sličnost između nekadašnje situacije u Srbiji i aktuelnih dešavanja u Republici Srpskoj vidi svako "ko nije slijep kod očiju".

"Na isti način su vršili medijsku i političku pripremu za državni prevrat u Srbiji 5. oktobra 2000. godine", rekao je Todorović za "Pres Republika Srpska".

Todorović smatra da su se članovi Saveza za promjene uključili u igranku koja Srpsku može, u krajnjem slučaju, koštati i nestanka.

"Neki su to učinili svjesno, zbog ličnih interesa, dok drugi nemaju pojma da služe Sarajevu, Briselu i Vašingtonu", istakao je Todorović i dodao da su oni ubijeđeni da, učestvujući u kampanji protiv Dodika, rade patriotsku stvar.

Todorović očekuje da će Srbi u Republici Srpskoj zrelije razmišljati od Srba u Srbiji, te da neće ponoviti greške matice zbog cijene koju su platili za stvaranje Republike Srpske.

"Govorim o četiri godine herojske borbe, o više od 30.000 poginulih Srba, o desetine hiljada ranjenih, o stotinama hiljada otetih i uništenih srpskih domova, o stotinama hiljada srpskih izbjeglica", navodi Todorović.

Kada je riječ o referendumu o pravosuđu u BiH, Todorović smatra da Srpska treba da ga održi, jer je to najviši oblik demokratije.

"Kako to da su Hrvati i muslimani 1991. godine dobili podršku za referendum, koji je značio rušenje tadašnje jugoslovenske države i izazivanje rata, a Srbi nemaju pravo da se izjasne o jednom pravnom pitanju", zapitao se Todorović.

On tvrdi da referendum nije rušenje Dejtonskog sporazuma, nego njegova odbrana.

"Republika Srpska ima pravo i mora traži striktno poštovanje tog sporazuma i vraćanje svih dejtonskih nadležnosti koje su joj protivpravno otete", zaključio je Todorović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )