FOTO: null

Pojedine pumpe u RS uprkos zabrani i dalje sipaju lož-ulje u automobile, a republički inspektori su za samo pola godine zbog nelegalnog sipanja ovog energenta pumpaše kaznili sa 52.000 maraka.

Riječ je o kaznama izrečenim nakon što je Ministarstvo trgovine i turizma RS, da bi spriječilo zloupotrebe, polovinom maja ove godine donijelo pravilnik koji strogo zabranjuje točenje ovog goriva u automobile.

Međutim, kako bi uštedjeli novac, pojedini vozači u svoje četvorotočkaše umjesto dizel goriva, čiji litar u prosjeku košta oko 1,80 KM, i dalje sipaju lož-ulje po cijeni od oko 1,50 maraka. U nastojanju da što jeftinije prođu vozači se ne bave puno kaznama, zbog kojih u slučaju korišćenja ovog energenta rizikuju da privremeno ostanu bez vozila.

Kako su objasnili u Inspektoratu RS, nakon što bude utvrđeno da je u rezervoaru lož-ulje, vozilo se oduzima od vlasnika do konačnog utvrđivanja odgovornosti.

- Nisu definisani rokovi oduzimanja, postupanje sa oduzetim vozilom, čuvanje i slično - rekli su u Inspektoratu.

Dodali su da je republička tehnička inspekcija, uz prisustvo policije, u proteklom periodu kontrolisala automobile, kako bi utvrdila koje se gorivo nalazi u rezervoaru.

- Od oko 50 kontrolisanih automobila, u dva slučaja je utvrđeno da se u rezervoaru nalazi lož-ulje. Protiv vlasnika ovih automobila su preduzete prekršajne mjere - rekli su u Inspektoratu.

Direktor "Krajinapetrola" Milovan Bajić istakao je da su kazne preblage te da bi u tim slučajevima pojedincima trebalo staviti privremenu zabranu rada.

- Kazne za sipanje lož-ulja u automobile bi trebalo da budu toliko rigorozne da onima, koji to jednom urade, više nikad ne padne na pamet - rekao je Bajić i dodao da "Krajinapetrol" već duže vrijeme ne prodaje lož-ulje, niti ga dostavlja objektima.

I u pumpama "Nešković" tvrde da ne sipaju lož-ulje u automobile, a da je tako, kažu, potvrđuje i činjenica da nemaju nijedan prekršaj.

- Naše pumpe i dalje prometuju lož-ulje, ali u skladu sa propisima, odnosno ovaj energent dostavljamo u cisternama na adresu kupca, i to isključivo za potrebe grijanja - rekao je direktor ovog preduzeća Mile Jovanović.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak istakao je da svi privrednici koji ne rade legalno treba da budu kažnjeni.

Uvoz

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH objašnjavaju da je lož-ulje akcizni proizvod koji se, u skladu sa zakonskom legislativom, može koristiti isključivo u određene svrhe.

- Za prvih 11 mjeseci ove godine uvezeno je 689.596 tona lož-ulja, od čega 408.162 tone samo od maja do decembra. Vrijednost uvoza je 534,2 miliona KM - podatak je UIO BiH.

Dodali su da je za cijelu prošlu godinu uvezeno 65.831 tona manje lož-ulja nego u prvih 11 mjeseci ove godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )