FOTO: novosti.rs

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija "Bijeljinski korzo", održana u vrijeme Svjetskog kupa harmonike, bogatim sadržajima oživjela je gradski trg, i brojnim posjetiocima iz Semberije, regiona i dijaspore, ponudila mnoštvo kulturnih događaja.

I dok su u Centru za kulturu trajala nadmetanja harmonikaša iz Rusije, Kine, Čilea i drugih zemalja, članovi Udruženja za očuvanje kulturne baštine "Bogojavljenska noć" iz Janje organizovali su promociju starih zanata, nekadašnje domaće trpeze, reviju narodnih nošnji...
 
Zapjevalo se uz gusle, zaigralo je kolo preko cijelog trga, a članovi Kluba književnika "Jovan Dučić" iz Bijeljine i "Vukovo pero" iz Loznice, čitali su odlomke priča i recitovali stihove.

- Manifestaciju smo nazvali "Tkanica od zlata, igre i zanata" jer smo htjeli posjetiocima da predstavimo sve ono što se mora sačuvati od zaborava - kaže Cvija Krajišnik, idejni tvorac ove manifestacije.
 
Ipak, najljepša slika za posjetioce, bila je revija narodnih nošnji, kada su članovi KUD-a prošetali sa nošnjama sa juga Srbije, Pomoravlja, Crne Gore, Sarajevskog polja, Ozrena i Semberije.

Među posjetiocima bili su i brojni učesnici Sajma harmonike, koji su koristili slobodno vrijeme do nastupa, da obiđu Korzo, uzmu suvjenire i ponesu u Kinu, Čile, Moldaviju...
 
Cvijeta Lakić kaže da su gosti pokazali najviše interesovanja za vežene lanene košulje, heklane stolnjake i ćilime, koje ona radi već četiri decenije.
 
Mirjana Draškić, učenica Stručne škole iz Janje, pripremila je slane i slatke pite, medenjake i vanilice, i sve prodavala po cijeni od jedne marke, a sav prihod pokloniće svojoj školi za otvaranje biblioteke i renoviranje kuhinje.

Jela po receptima naših baka

Prve večeri, oko 60 izlagača pripremilo je stara jela, slatkiše po receptima naših baka, slavske kolače i slavsku trpezu. Bilo je zanimljivo i druge večeri na druženju zanatlija koji muku muče da opstanu tkalje, grnčari, majstori za izradu instrumenata i pletilje, pokazali su posjetiocima na trgu kako se sve to nekada radilo.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )