FOTO: unsplash.com

Jorgovan, simbol radosti života: Naši stari su ga koristili na dva načina

Ne samo što mu je miris božanstven, jorgovan je od davnina poznat kao vrlo ljekovita biljka. U narodnoj medicini koriste se cvijet, list, kora i sjeme.
 
Naši stari su jorgovan koristili na dva načina: da privuku sreću i radost u kući i za pravljenje ulja od jorgovana kojim bi mazali bolne noge i ruke.
 
Najpopularniji narodni lijek je onaj od cvijeta jorgovana koji se stavlja u ulje, a nakon toga se koristi za mazanje reumatičnih koljena.

Ulje za reumu

Sastojci:
 
šaka suvih cvjetova jorgovana, litar maslinovog ulja
 
Postupak:

Cvjetove stavite u veliku teglu, ulijte ulje i dobro zatvorite. Držite na osunčanom mjestu 15 dana. Povremeno promućkajte. Potom procijedite i ulijte u tamnu staklenu bocu.
 
Masirajte njime bolna mjesta tri puta na dan. Ulje čuvajte na tamnom mjestu.
 
Ovo ulje možete da koristite i za masažu i opuštanje čitavog tijela.
 
Tjera zle duhove i simbolizuje ljubav

Od davnih vremena cvjetovi jorgovana su se koristili za čišćenje kuće od zlih duhova, zaštitu od uroka, blagoslov, dozivanje pozitivne energije.

Jorgovan je simbol radosti i života, prenosi Stil.
 
Ljubičasti jorgovan simbolizuje prvu ljubav, a bijeli – mladalačku nevinost.
 
 Prema staroj legendi, ljubičasti jorgovan je postao bijele boje nakon što ga je neko ostavio na grobu mlade djevojke koja se ubila zbog ljubavi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )