FOTO: null

Uzrok tragedije koja se dogodila prije 107 godina, nije ledeni brijeg, tvrdi kapetan L. M. Kolins i dodaje da o tom „famoznom“ udaru Titanika – nema dokaza.

Kapetan L.M. Kolins, koji je izdao knjigu o Titaniku, tvrdi da postoje drugi mogući razlozi potonuća.

Kolins je u knjizi opisao kako su desetak minuta prije potonuća, dva mornara uočila nešto poput sumaglice na horizontu, koja se protezala na, otprilike 20 stepeni, s obje strane broda.

„Siguran sam da je nemoguće da je brod udario u ledeni brijeg, Titanik je stradao zbog arktičkog ledenog sloja, koji je usled višegodišnjih naslaga nevjerovatno tvrd i čvrst“, rekao je bivši pomorac, a prenosi express.co.uk.

Kako je naveo, brojni brodovi su potonuli na isti način zbog probijanja trupa.

Takođe, kako pomorac dalje tvrdi, nekoliko oficira je prijavilo drugačiju visinu navodnog ledenog brijega.

Kolins vjeruje da je ta razlika u visini posledica optičkog fenomena, koji je dobro poznat moreplovcima, i koji se dešava kada ravno more i jaka hladnoća iskrivljuju izgled objekata u blizini vodene linije, što ih čini veoma visokim.

Prema riječima Kolinsa, ako je brod plovio brzinom od 11 metara u sekundi i udario u ledeni brijeg, za koji se tvrdi da je bio veličine hotela, cijela strana broda bi bila uništena.

„Brod bi u tom slučaju potonuo za nekoliko minuta, a ne sati“, zaključio je kapetan.

Titanik je potonuo 14. aprila 1912. godine tokom svog prvog putovanja iz Sauthemptona u Njujork.

Na brodu je bilo otprilike 2.200 putnika a u nesreći je više od 1.500 ljudi izgubilo život.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )