FOTO: null

Talas gotovo neprimjetnih poskupljenja, u iznosu od po nekoliko feninga, skoro svake sedmice zapljuskuje bh. benzinske pumpe, tako da je, nakon FBiH, cijena goriva premašila dvije marke i na velikom broju prodajnih mjesta u RS.

Svega nekoliko mjeseci ranije litar dizela četiri mogao se kupiti za 1,70, a juče je na pumpama u Banjaluci koštao između 1,94 i i 2,03 marke.

Dakle, oni koji su zimus do "čepa" sipali prazan rezervoar kapaciteta 55 litara plaćali su oko 93 marke, a sada ista količina, u najboljem slučaju, košta oko 107 KM, što samo po sebi pokazuje koliko ova tiha poskupljenja "siromaše" rezervoare.

Benzinima je, takođe, narasla cijena i juče su u najvećem gradu RS koštali od 1,94, do čak 2,14, koliko je, na jednoj pumpi u naselju Lazarevo, potrebno da se izdvoji za litar supera 98.

Saša Ćejić, zamjenik predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, potvrdio nam je da je u gotovo svakoj sedmici iza nas dolazilo do blagog povećanja cijena goriva.

"Dosadašnja poskuljenja bila su opravdana i iznosila su tri-četiri feninga. Razlog se ogleda u povećanju cijene nafte na svjetskoj berzi, ali je i dolar ojačao. I rafinerije u okruženju podigle su svoje cijene za tri-četiri feninga", kazao je Ćejić.

Ipak, ako nam je za utjehu, kada je u pitanju sedmica ispred nas, oscilacije ne bi trebalo da se dogode.

"Sljedeće sedmice neće doći do rasta cijena", uvjerava Ćejić.

Kada je riječ o FBiH, cijene ne benzinskim pumpama već odavno su premašile dvije marke po litri goriva, a iz resornog ministarstva pretprošle sedmice su potvrdili da su im stigle stotine najava o poskupljenjima, koja su iznosila oko pet feninga. Ipak, srećom, došlo je do stagnacije.

"Trenutno dizel i benzin koštaju oko 2,10 KM, što zavisi od prodajnog mjesta do prodajnog mjesta, a u proteklih sedam dana nije bilo novih najava o promjeni cijena", kazali su nam juče iz Federalnog ministarstva trgovine.

Iz udruženja za zaštitu potrošača uvjeravaju da već odavno traju tiha poskupljanja goriva i da ona i te kako nanose glavobolju potrošačima.

"U proteklih nekoliko mjeseci s 1,70 gorivo je otišlo na cijenu veću od dvije marke po litri, što je sa stanovišta potrošača veliko poskupljenje", naglašava Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor.

Ona dodaje da se stiče utisak da zaposleni na jednoj benzinskoj pumpi vide da je gorivo poskupjelo na drugoj, te da odmah i oni poskupljuju.

"Imamo osjećaj da jedni od drugih ujutru vide ko je podigao cijenu i za koliko, te odmah prepisuju. Ovaj rast cijena goriva nije zanemariv i, nažalo

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )