FOTO: null

Transparensi Internešenl BiH uputio je otvoreno pismo glavnom republičkom tužiocu Mahmutu Švraki, pozivajući ga da naloži Specijalnom tužilaštvu RS postupanje u slučaju Bobar banka ili da Republičko tužilaštvo preuzme slučaj.

Kolegij Specijalnog tužilaštva je nedavno zaključio da u njegovoj nadležnosti nije postupanje po krivičnim prijavama koje se između ostaloga odnose na nestanak skoro deset miliona maraka iz trezora banke, u kojoj su bila deponovana i javna sredstva.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini je prije toga ustupilo predmet Specijalnom tužilaštvu smatrajući da se radi o organizovanom kriminalu, tj. o stvari koja nije u njihovoj nadležnosti, koje je predmet vratilo nazad bijeljinskom tužilaštvu.

TI BiH u pismu republičkom tužiocu Mahmutu Švraci naglašava da je neophodno pod hitno preduzeti istražne radnje, jer je njegova zakonska obaveza da riješi eventualni sukob nadležnosti između okružnih tužilaštava i naredi istragu. U suprotnom, osnažiće se uvjerenje javnosti o političkoj kontroli tužilaca, dok će protokom vremena biti sve teže istražiti razmjere počinjenog kriminala.

Posebno je naglašeno da je objašnjenje Kolegijuma i glavnog specijalnog tužioca o nenadležnosti Specijalnog tužilaštva neubjedljivo, te da je zasnovano na zabrinjavajućoj argumentaciji koja je u suprotnosti sa zakonom i prema kojoj gonjenje kriminala koji je uticao na privredu i finansijski sektor, ali i gubitak javnih sredstava, nije od posebnog značaja za Republiku Srpsku.

Odluka da se sve okolnosti afere koja potresa javnost već mjesecima zanemare, pod objašnjenjem da predmet nije u njihovoj nadležnosti, stvara sumnju u zakonit rad ovog tužilaštva, glavnog specijalnog tužioca i svih postupajućih tužilaca, njihovu kompetentnost i nezavisnost u radu.

TI BiH je ukazao i na postojanje mogućnosti da je prekršen Kodeks sudske i tužilačke etike, ukoliko je glavni specijalni tužilac svoj poziv podredio ličnim tumačenjima o nadležnosti institucije kojom rukovodi iz pobuda koje znakovito liče na prikrivanje organizovanog kriminala i izbjegavanje rada zbog političkih instrukcija, ili drugih sličnih razloga.

TI BiH je upozorio glavnog republičkog tužioca da trenutno niko od istražnih organa, i pored svih krivičnih prijava, među kojima su i prijave Agencije za bankarstvo RS, ne istražuje kriminal koji je doveo do zatvaranja Bobar banke, izazivajući nesagledivu štetu po javna sredstva, ali i privredne subjekte i mnogobrojne građane.

Smatrajući da u demokratskim društvima javnost ima pravo uvida u rad tužilaštava, naročito u sporne odluke od kojih zavisi pokretanje istraga, TI BiH zahtijeva od glavnog republičkog tužioca, koji prema zakonu ima značajna i široko data ovlašćenja, da razriješi pitanje pokretanja istrage u slučaju Bobar banke tako što će ga dati na postupanje republičkim tužiocima, ili što će naložiti specijalnim tužiocima da konačno sprovedu istragu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )