FOTO: Glas Srpske

Svim kandidatima za polaganje vozačkog ispita u Republici Srpskoj uskoro bi trebalo biti omogućeno da teoretski dio, odnosno testove, polažu na računarima.

Taj plan je uvršten u Program bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS 2019-2022, koji je nedavno usvojila Vlada RS, a predviđeno je da se kandidatima ova mogućnost da već ove, odnosno iduće godine.

Takva praksa već je zaživjela, ali samo u Banjaluci, a iskustva su, sudeći po riječima stručnjaka, pozitivna.

“Omogućavanjem polaganja vozačkih ispita iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima putem računara, olakšan je i unaprijeđen sistem polaganja vozačkih ispita”, navedeno je u Programu bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS 2019-2022.

Međutim, sudeći prema informacijama Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske, budući vozači baš i nisu oduševljeni mogućnošću da uz pomoć računara polažu teoretski dio vozačkog ispita.

“Polaganje teoretskog dijela vozačkog ispita na računarima zasad je omogućeno samo u Ispitnom centru Banjaluka, jer je zainteresovanost kandidata nedovoljna u drugim ispitnim centrima”, rekli su za “Nezavisne” iz Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

Ukoliko neko nije informatički pismen ili iz nekog drugog razloga ne želi testove da polaže putem računara, nema razlog za brigu.

“Mogućnost polaganja ispita i putem klasičnih testova je predviđena zakonskim propisima i kao takva ostaje bez obzira na to da li se kandidatima opciono nudi i polaganje elektronskim putem”, pojašnjavaju iz Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

Banjalučanka, koja je teoretski dio ispita polagala na računaru, kaže da je to za nju bilo i te kako pozitivno iskustvo.

“Vježbala sam saobraćajna pravila na aplikaciji pa mi je bilo mnogo lakše da na računaru polažem teoretski dio vozačkog ispita. Druga prednost je to što sam za svega nekoliko minuta dobila rezultate”, kaže ova Banjalučanka.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je za “Nezavisne” da se i u razvijenim zemljama teoretski dio vozačkog ispita polaže putem računara.

“Generišu se potpuno slučajno ispitna pitanja i kandidat odgovore popunjava na računaru. To je mnogo efikasniji način polaganja, jer je manja mogućnost zloupotrebe”, rekao je Radović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )