FOTO: null

Testno emitovanje digitalnog signala u BiH moglo bi da počne polovinom maja jer bi do tada trebalo da bude postavljena sva neophodna oprema da bi tri javna emitera u isto vrijeme mogla da puste signal.

Emitovanje testnog digitalnog signala javnih RTV servisa - BHRT-a, FTV-a i RTRS-a na području Sarajeva, Mostara i Banjaluke predstavlja prvu fazu digitalizacije u BiH, a preduslov za to je bilo dobijanje dozvole od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH. Dozvolu je RTRS dobio 29. februara, a BHT i FTV nekoliko dana ranije.

Iako je nakon dobijanja tih dozvola, koje važe 90 dana, najavljivano da će testni digitalni signal biti u funkciji još u aprilu, nadležni nisu uspjeli da postave tehničku opremu, a glavni krivac su bili loši vremenski uslovi.

Rukovodilac ekspertskog tima za digitalizaciju javnih servisa Zdravko Šavija juče je rekao da vremenske neprilike nisu dozvolile da bude postavljena oprema jer nisu mogli da izađu na velike vrhove. Dodao je da ekipe trenutno rade na nekoliko lokacija, te da slijedi Veliki Žep kod Han Pijeska jer se snijeg još topi.

- Ne možemo brže. Ako uspijemo da to uradimo u idućih 20 dana, trebaće nam još desetak dana za stvari koje se tiču  upravljanja i nadzora nad cijelom mrežom. Želimo da taj sistem pustimo zajedno u BiH, odnosno sva tri javna emitera - rekao je Šavija i dodao da će eksperimentalno emitovanje trajati tri mjeseca.

Sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH Igor Pejić kazao je juče da je počela druga faza u procesu digitalizacije i da ne očekuje poteškoće. Podsjetio je da su u prvoj fazi izdate neophodne dozvole za tri javna servisa.

- Sada je bitno da druga faza bude što prije. Kasnimo, ali nadamo se da će ta faza trajati što kraće - rekao je Pejić i naglasio da ne bi prejudicirao kada bi mogla biti završena jer se radi o nabavci opreme.

Vršilac dužnosti direktora RAK-a Predrag Kovač rekao je da će se u proces moći uključiti osam emitera, tri javna i pet privatnih. Prva faza digitalizacije koštala je oko sedam miliona KM. BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. jun 2015. godine kao krajnji rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje signala.

Prazna fotelja

Osim vremenskih uslova, jedan od problema u ovom procesu je, prema riječima upućenih, i činjenica da BiH duže vrijeme nema ministra komunikacija i transporta nakon što je smijenjen Slavko Matanović iz DF-a poslije "izbacivanja" te stranke iz Savjeta ministara, a ulaska SBB-a u koaliciju sa SDA i HDZ-om BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )