FOTO: InfoBijeljina

U kakvoj su situaciji poljoprivrednici u BiH, najbolje pokazuje podatak da je za četiri mjeseca ove godine iz BiH izvezeno mesa i ostalih klaničnih proizvoda za jelo u iznosu koji je manji od 3,8 miliona maraka.

InfoBijeljina saznaje da smo te proizvode izvozili u Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Vijetnam itd, a riječ je o svega 1.495.361 kg, ukupne vrijednosti tek 3.775.324 KM.

Meso smo najviše izvezili u susjednu Crnu Goru, ali ni ta cifra nije velika i u pitanju je tek 378.022 kg. 

Na posljednjoj, desetoj poziciji, našli su se Ujedinjeni Arapski Emirati, gdje smo izvezli samo 438 kg mesa i drugih klaničnih proizvoda za jelo za četiri mjeseca ove godine.

InfoBijeljina je u Spoljnotrgovinskoj komori BiH provjerila kakvo je stanje bilo u proteklim godinama. 

Kako nam je potvrđeno, mesa i ostalih klaničnih proizvoda za jelo smo u prvom kvartalu 2020. godine izvezli u iznosu od  12.721.275 KM, a u istom periodu u 2019. godini u pitanju je cifra od  3.120.637 KM. 

U prvom kvartalu 2018. godine radilo se o iznosu od  22.703.165 KM.

Podsjetimo, poljoprivrednici u BiH već duže vrijeme negoduju i kažu da čak i na našem tržištu imaju nepoštenu utakmicu.

Oni su čak, nakon što je vlast u BiH odbila da usvoji odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije, najavili i proteste i mogućnost blokiranja graničnih prelaza, ali to još nisu učinili.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )