FOTO: Glas Srpske

Virus korona ne nanosi samo štetu plućima, srcu i bubrezima, već uzrokuje i teža oštećenja mozga, a pacijenti boluju od određenih neuroloških stanja uključujući paranoju i halucinacije, navodi se u studiji britanskih istraživača.


Ubrzo nakon puštanja iz bolnice zbog liječenja od kovida-19 žena iz Britanije stara 55 godina počela je da halucinira. Ona je počela da pati i od manije gonjenja, a pojavio se određeni nagon da stalno skida i oblači kaput, navodi AFP.

Ona je jedna od 43 pacijenta sa teškim neurološkim komplikacijama koja je dio studije britanskih naučnika i koja je objavljena u časopisu “Brejn”.

Ovaj virus, prema najnovijim istraživanjima, može da izazove moždani udar, različite tipove encefalitisa, ADEM odnosno akutno upalno oboljenje centralnog nervnog sistema koji obično pogađa djecu, i Giljen Bareov sindrom /stanje koje napada nervni sistem i izaziva paralizu/.

Komplikacije, za koje se čini da pogađaju samo mali broj zaraženih virusom, obično se pojavljuju šest dana prije i 14 dana nakon pojave uobičajenih simptoma kovida-19 kao što su suv kašalj ili groznica.

Za neke preživjele komplikacije usljed virusa korona mogu da traju do kraja života, navodi AFP.

“Morali smo da čekamo da virus dođe u Evropu iz Kine prije nego su nam italijanski naučnici mogli da kažu nešto o njegovim neurološkim efektima”, rekao je Pjer-Mari Ledo, direktor Odjeljenja za neurologiju na Institutu Paster u Parizu.

Među prvim simptomima kovida-19 registrovani su gubitak ukusa i mirisa.

Ledo je rekao da nova studija omogućava jasniji uvid u neurološka oštećenja koja uzrokuje kovid-19.

Novo istraživanje ukazuje da kovid-19 napada neurone i da je neurotropski.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )