FOTO: null

Obavještajno-bezbjednosne agencije u BiH analizom spiska sa imenima 22.000 dobrovoljaca Islamske države koji je objavila britanska televizija "Skaj njuz" već su pronašli više desetina džihadista povezanih sa BiH, koji su iduće godine planirali terorističk

Sagovornik "Glasa Srpske" iz bezbjednosnih institucija kaže da nemaju svi državljanstvo i da ne vode porijeklo, ali da su na druge načine povezani sa BiH.

- Bar polovina njih rođeni su i odrasli u BiH. Neki od njih državljani su BiH, a nekima je državljanstvo oduzeto. Drugi su dolazili u BiH, dok su treći bili koordinatori ili posrednici za vrbovanje i odlazak boraca iz BiH u Siriju, ali nisu dolazili na ove prostore. Bar polovina njih rođeni su i odrasli u BiH - kaže naš sagovornik i dodaje da je spisak dobijen u saradnji sa jednom stranom bezbjednosnom agencijom.

Istražioci su do sada provjerili više od polovine imena sa spiska, a posao bi mogli završiti za nekoliko dana.

- Kada spisak bude prečešljan, slijedi razmjena podataka sa drugim međunarodnim agencijama. Ima indicija da su pojedinci sa tog spiska planirali terorističke napade u Evropi. Među njima je i dio onih koji su povezani sa BiH. Zahvaljujući tom spisku i dokumentima ti napadi bi trebalo da budu osujećeni - rekao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, spisak je značajan i zato što je planirano da ljudi koji su na njemu postepenim gašenjem ratišta na Bliskom istoku terorizam prenesu u Evropu.

- Evropa je prema tom planu trebalo da gori već u idućoj godini, a realizatori tog plana su na ovom spisku. Stručnjaci iz bezbjednosnih struktura vjeruju da će to moći da spriječe - kaže isti izvor.

Veliki broj dobrovoljaca Islamske države sa spiska važe za ratne veterane, jer su bili na ratištima širom planete.

- I neki od džihadista povezanih sa BiH sa tog spiska prije Sirije su bili više puta na ratištima u Jemenu, Sudanu, Tunisu, Libiji, Pakistanu, Avganistanu... Nisu praćeni, pa su bez problema mogli da putuju u Siriju i nazad kući - kaže naš sagovornik.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Kristina Jozić kaže da kontinuirano prate osobe koje su pod sumnjom da su povezane sa Islamskom državom.

- Pripadnici SIPA prate aktivnosti i razmjenjuju saznanja sa domaćim i međunarodnim agencijama za sprovođenje zakona o bezbjednosno interesantnim osobama i organizacijama koje se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa Islamskom državom - kaže Jozićeva.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić ranije je izjavio da sa partnerskim bezbjednosnim i policijskim agencijama prate sve bezbjednosno interesantne objave u medijima i na internetu. Dodao je da o dokumentima koje je objavio "Skaj njuz" ne mogu iznositi komentar.

Dokumente Islamske države "Skaj njuzu" je dostavio bivši pripadnik te terorističke organizacije. On je poslao toj televiziji USB sa podacima o Islamskoj državi, koji je prethodno ukrao od džihadističke policije.


Uhapšen osumnjičeni za terorizam

Pripadnici SIPA uhapsili su juče na području Sarajeva A. I. (29) zbog sumnje da je od 2012. do 2014. godine u više navrata boravio na sirijskom i iračkom ratištu boreći se na strani terorističkih grupa i radikalnih organizacija. On je osumnjičen za organizovanje terorističke grupe.

Hapšenje je obavljeno u nastavku akcije "Damask", a pripadnici SIPA su pretresli stambeni objekat koji koristi uhapšeni.


Džihadisti sa spiska povezani sa BiH

- državljani BiH

- osobe kojima je oduzeto državljanstvo BiH

- osobe koje su boravile u BiH

- koordinatori ili posrednici za vrbovanje i odlazak boraca iz BiH u Siriju

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )