FOTO: InfoBijeljina

Vremenski uslovi ovog proljeća pogoduju proizvodnji povrća.

Za razliku od prethodnih godina kada su se zbog proljećnih mrazeva i niskih temperatura povrtari mučili da biljke u plastenicima sačuvaju od stresnih uslova da bi dale svoj maksimum u proizvodnji, na ovim području tokom februara pa do polovine aprila vrijeme je bilo odlično, ističu povrtari. 

Rade Stojanović iz semberskog sela Crnjelovo na 9.000 metara kvadratnih uzgaja krastavac i papriku. Godišnje proizvede 100 do 150 tona povrća.

- Imam oko 8.000 biljaka krastavaca. I oko njega je najviše posla. Rasad sam proizvodim u dva plastenika koji imaju grijanje. Ove sezone nije bilo mrazeva, pa je mnogo lakše. Za dvije decenije koliko se bavim povrtarstvom, ne pamtim da je temperatura u aprilu bila 30 stepeni. Morao sam postavljati mreže i plastenike spolja mazati jupolom da bi zaštitio biljke od visokih temperatura. Temperaturne oscilacije mogu biti veoma opasne - priča Rade za portal InfoBijeljina.  


Ulaganja su ogromna, radne snage nema, a i dnevnice sve skuplje. Lutrija je i cijena. Trenutna cijena prvog roda krastavca je tri do četiri marke, ali čim bude veća ponuda, biće jeftinije - kaže povrtar.

Toplo vrijeme od februara pogodovalo je i preranoj pojavi tripsa u paprici.

 

- Moraću unijeti predatore jer je ta biološka zaštita najzdravija – kaže Rade. 

Prema riječima stručnjaka jači napad tripsa uočen je naročito u plastenicima u kojima je paprika gajena i prethodne dvije, tri godine, a ima ga i gdje nije u monokulturi. Magnet za ovaj insekt su topli i suvi vremenski uslovi. Može se suzbiti adekvatnim i pravovremenim tretmanom. Agronom Vanja Nestorović savjetuje povrtare da tretman odrade što brže adekvatnim ineksticidima. 

 

- Uz insekticide poželjno je primjeniti i biostimulatore koji će povećati imunitet biljaka – kaže Nestorović za InfoBijeljinu. 

Osim tripsa na paprici, u manjem obimu uočene su biljne vaši koje mogu izazvati znatne štete, iscrpiti biljku, a i prenosioci su virusa. U krastavcu je sporadično primijećena pojava grinje kojoj pogoduje suvo i toplo vrijeme.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )