FOTO: ABA Liga

Evroliga bi 2026. godine mogla da doživi velike promjene u svojoj organizaciji, o čemu se u posljednje vrijeme intezivnije govori nego ikada.

Upravo 2026. godine ističu desetogodišnje licence klubovima akcionarima, što bi mogla biti šansa i za neke druge klubove da u budućnosti osiguraju stalno mjesto u evroligaškom karavanu. Među njima su svakako i Partizan i Crvena zvezda, koji trenutno do učešća u elitnom takmičenju mogu samo kao šampioni ABA lige ili putem specijalne pozivnice.
 
Mnoga ključna pitanja će tada biti na stolu, od statusa ruskih timova, učešća Dubaija, mogućeg proširenja takmičenja na više od 18 timova. O tome je detaljno u utorak pisao portal “Basket Njuz”, koji se pozabavio mogućim promjenama u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju, a koje bi značajno mogle da utiču i na srpske klubove.
 
Status CSKA i ruskih klubova
Poznato je da ruskih klubova u Evroligi nema od februara 2022. godine, kada su suspendovani do daljeg zbog vojne intervencije koju njihova zemlja sprovodi u Ukrajini. Trenutno se ni ne nazire mogućnost povratka ruskih klubova u elitno takmičenje, što prema portalu “Basket Njuz” donosi i realnu šansu da moskovski CSKA 2026. godine izgubi status akcionara i ostavi prostor nekoj drugoj ekipi za dugogodišnju licencu.
 
Među timovima koja pretenduju na nju su i srpski klubovi – Partizan i Crvena zvezda, ali tu su još neki timovi koji vide svoju šansu. Prije svih slavni Virtus iz Bolonje koji iza sebe ima ozbiljnu finansijsku potporu, jakog naslovnog spozora u vidu Segafreda, a trenutno i gradi novu halu kapaciteta od 10.000 mjesta.
 
Znak pitanja iznad Albe i Asvela
Posljednjih dana pojavila se informacija da ba bi berlinska Alba od naredne godine mogla da se preseli u Evrokup, uslijed izuzetno loših rezultata u posljednje dvije sezone. Njemački tim je već dvije godine zakucan za dno tabele elitnog takmičenja, koje želi da u narednim godina dodatno podigne konkurentnost takmičenja.
 
Alba je 2021. godine dobila dvogodišnji ugovor sa Evroligom koja od tada podržava njihov projekat, ali čini se da je i strpljenju čelnika elitnog takmičenja došao kraj, budući da pretjeranih pomaka u timu iz Berlina nema.
 
Kako pored Bajerna i Albe trenutno ne postoji treći njemački tim koji konkuriše da popuni mjesto Albatrosa, realnije je da Nemačka ostane sa jednim timom u Evroligi naredne sezone i to takođe otvara šansu beogradskim klubovima.
 
Ništa bolji status nema ni Asvel koji je uz Albu najlošiji tim Evrolige u posljednje dvije sezone, pa je i njihov položaj doveden pod znak pitanja. Posebno što se Pariz kroz Evrokup nameće kao vrlo ambiciozan projekat koji bi mogao da preuzme mjesto ekipe iz Vilerbana.
 
Moguće proširenje lige i status Dubaija
Iako se čak spominjala mogućnost proširenja na 24 tima, realnije je da Evroliga najprije poveća broj učesnika na 20 timova i to bi donekle smanjilo gužvu u redu za licence. Posebno što je na tržište ušao novi igrač u vidu Dubaija koji je sa sobom donio proširenje tržišta na Bliski istok i značajnu finansijsku injekciju za Evroligu.
 
Prve sezone će se tim iz Emirata takmičiti u Evrokupu, ali je svima jasno da je to samo privremeno i da će već kroz godinu dana konkurisati za mjesto u najelitnijem evropskom takmičenju.
 
Ono što “Basket Njuz” donosi kao novost jeste da se planira proširenje na područje Bliskog istoka gdje bi se formirala liga za klubove iz tog dijela Azije, pod pokroviteljstvom Evrolige i velikim sponzorstvima poput “Fly Emirates-“.
 
Čekaju i London, Bešiktaš i Izraelci
Što se tiče Londona, ekipa Lajonsa je ove sezone napravila ozbiljan iskorak u Evrokupu gdje je pod vođstvom Petra Božića stigla do polufinala, gdje je eliminisana od strane Pariza,
 
Ipak, čini se da klub iz Engleske još neko vrijeme nećemo gledati u Evroligi. Američka korporacija koja drži londonski klub (Grupa 777) namjerava da uđe i u fudbalske vode, pa je stoga vjerovatnije da košarka padne u drugi plan.
 
Takođe, Bešiktaš je legitiman pretendent na mjesto u Evroligi, koje bi mogao da se domogne kao šampion Evrokupa. Već u srijedu istanbulski tim očekuje majstorica za plasman u finale drugog po jačini evropskog takmičenja, u kojem će gostovati francuskom Burgu koji uprkos sjajnoj sezoni nije u planovima Evrolige.
 
Takođe, spominje se i mogućnost uvođenja još nekog izraelskog tima u takmičenje, ali je to u situaciji kada bukti rat u pojasu Gaze zaista teško očekivati.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )