FOTO: desavanjaubijeljini.com

U Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini juče je lomljenjem kolača i prigodnim programom, koji su pripremili učenici i nastavnici ove škole, proslavljena školska slava – Sveti Sava.

Gost na slavi Tehničke škole bio je i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, koji je ovom prilikom ukazao na značaj pamćenja imena velikog prosvetitelja Svetog Save, kao i onoga što je Sveti Sava ostavo srpskom narodu.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što se danas nalazim u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“, na obilježavanju školske slave – Svetog Save. Oko dva stoljeća ova slava se obilježava u našim školama, a u RS od 1990. godine. Značajno je da pamtimo ime našeg prosvetitelja i da ono što nam je ostavio čuvamo i njegujemo, kao i da prenosimo na nove generacije. Vjerujem da ova škola, svojim rezultatima, o tome najbolje govori. Sama činjenica da je prošle godine bila jedna od najboljih, ili najbolja u BiH, govori u prilog tome “, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je ukazao na značaj stavaranja obrazovanih generacija, te istakao da je nužno da se obrazovanju pruži onaj značaj koji zaista zaslužuje.

„Koristim ovu priliku da apelujem i na nastavnike i na učenike da ovo vrijeme iskoriste na najbolji mogući način, da čuvajući našu tradiciju i novim saznanjima omoguće budućim generacijama da imaju što prosperitetniju budućnost na ovom prostoru“, istakao je Čubrilović.

Značajni rezultati

Direktor Tehničke škole Milenko Maksimović ukazao je na značaj obrazovanja za budućnost svakog pojedinca.

„Sveti Sava je prosvetitelj srpskog roda. Moramo da nastvimo putem Svetosavlja, a moderno školstvo i obrazovanje predstavljaju granice naše budućnosti“, rekao je Maksimović.

Maksimović se osvrnuo i na planove Tehničke škole u ovoj godini, istakavši izgradnju novih radionica, u sklopu škole, kao značajnu aktivnost, čijom realizacijom će biti poboljšani uslovi rada u ovoj obrazovnoj ustanovi.

„Novih 1.700 kvadrata mnogo će nam značiti. Novim radionicama biće omogućena bolja i  kvalitetnija nastava“, istakao je Maksimović.

Učenik Tehničke škole Nikola Jolović, koji je republički prvak iz fizike, smatra da pohađa nastavu u školi koja je jedna od najboljih u RS.

„Naša škola ima mnogo zapaženih rezulatata. Ono što je značajna odlika naše škole su zaista odlični profesori. Uslovi su, takođe,  prilično dobri“, smatra Jolović.

Sveti Sava kao školska slava slavi se od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za „patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja“.

Sveti Sava slavljen je sve do 1945. godine, a tada je, odlukom vlasti, ukinut. Kao školska slava ponovo se slavi od 1990. godine.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )