FOTO: Glas Srpske

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će teret povećanja plata u Republici Srpskoj, koji bi na godišnjem nivou iznosio 80 miliona maraka, snositi Vlada sa 60 miliona, a lokalne zajednice ostatak.

– Važno je napomenuti da će lokalne zajednice snositi teret povećanja plata samo onih zaposlenih koji žive i rade na teritoriji te lokalne zajednice – rekao je Tegeltija za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da postoji mogućnost da cijelu obavezu preuzme Vlada Srpske, ali kako kaže, u tom slučaju rast plata mora biti manji od onoga koji su predložili.

– Naše je mišljenje da će povećanje broja zaposlenih i rast potrošnje dovesti do povećanja plata zaposlenih u Srpskoj, te da će tako biti nadomješten gubitak prihoda – rekao je Tegeltija.

Ministar finansija Srpske podsjetio je da je Vlada u 2018. godini odobrila više od 70 milona maraka za različite projekte u lokalnim zajednicama, kao i da je to pokazatelj odnosa Vlade prema opštinama i gradovima Srpske.

– Model smo već predstavili, a do njegovog upućivanja u Narodnu skupštinu razgovaraćemo još sa socijalnim parnerima, uključujući i lokalne zajednice – napomenuo je Tegeltija.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je juče da će neoporezivi dio plate biti povećan sa sadašnjih 200 na 500 maraka, čime je obezbijeđeno da ono čega se odrekne budžet, ode u korist radnika. Uz radnike, paket mjera Vlade podrazumijeva i dodatno povećanje penzija za 2,5 odsto, ali uvodi i primanja dijelu demobilisanih boraca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )