FOTO: null

Vlada RS će u saradnji sa Svjetskom bankom izraditi registar zaposlenih u javnoj upravi, koji će nam poslužiti kao osnova za analizu svakog radnog mjesta, a kako bi pronašli način za dodatne uštede, rekao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Naglasio je da će Vlada do kraja 2016. godine usvojiti i operativni plan za smanjenje potrošnje na plate u javnom sektoru, a njime će biti precizirano kako će to biti urađeno za svaki resor pojedinačno.

Tegeltija je naveo da će nakon restruktuiranja "Željeznica RS", uslijediti pospremanje i drugih javnih preduzeća, te naglasio da će biti nastavljena redovnost isplate plata i penzija.

* GLAS: Kada će početi konsultacije u vezi sa izradom ekonomske politike i budžeta RS za 2017. godinu?

TEGELTIJA:     Izrada ovih dokumenta predviđena je u novembru i decembru. Ministarstvo finansija analizira resorne oblasti i u saradnji sa drugim ministarstvima definiše potencijalne mjere i finansijsku konstrukciju za njihovu realizaciju. To će biti okvir za izradu nacrta budžeta i ekonomske politike RS za 2017. godinu.

* GLAS: Predstavnici sindikata su već poručili da će tražiti povećanje minimalca, a poslovna zajednica smanjenje nameta. Čiji zahtjevi su realniji?

TEGELTIJA: Krajem oktobra tražićemo od naših partnera da nam dostave prijedloge mjera za 2017. godinu, te zahtjeve za budžetsku potrošnju, kako bi mogli da ih razmotrimo prije izrade nacrta budžeta i ekonomske politik. Te zahtjeve ugradićemo u ove dokumente, ukoliko Vlada ocijeni da ih je moguće realizovati u narednoj godini. Sada nije moguće govoriti čiji su zahtjevi prihvatljivi, ali svi koji nam dođu na sto biće detaljno razmotreni, te ugrađeni u najvažnije dokumente ako ocijenimo da su realni i ostvarivi.

* GLAS: Šta će biti prioriteti pri izradi budžeta i ekonomske politike?

TEGELTIJA: Prioritet su politike i mjere koje će imati za posljedicu nastavak stabilnog privrednog rasta, dodatnu fiskalnu održivost i odgovornost, te socijalnu sigurnost građana RS, a sve sa ciljem dodatnog povećanja zapošljavanja, što je osnovni cilj Vlade RS.

* GLAS: Koliko je trenutno izvršenje budžeta i ima li razloga za zabrinutost kada je riječ o isplati plata, penzija, subvencija, podsticaja?

TEGELTIJA: Do 7. oktobra ukupni budžetski prihodi su bili veći za dva odsto u odnosu na operativni budžet, od čega su direktni porezi veći za tri odsto. Indirektni porezi su na nivou operativnog budžeta, a neporeski prihodi su veći sa 13 odsto u odnosu na operativni budžet. Nedostatak finansiranja u prvoj polovini godine je nadoknađen emisijom obveznica i trezorskih zapisa na domaćem tržištu, a aranžman sa MMF-om je pomogao da, zaključno sa 7. oktobrom, imamo ostvareno finansiranje samo za jedan odsto manje od planiranog budžetom. U skladu sa navedenim, nema prostora ni za kakvu zabrinutost po pitanju isplate plata, subvencija, podsticaja, kao ni bilo kojih drugih davanja planiranih budžetom za 2016. godinu.

* GLAS: Koliko je novi aranžman sa MMF-om značio RS i da li je obezbijedio potpunu stabilnost budžeta?

TEGELTIJA: Aranžman sa MMF-om je imao dvostruku ulogu, odnosno pomogao je da se nadomjesti nedostatak finansiranja budžeta RS sa jedne, a sa druge strane otvorio je prostor za tehničku i finansijsku podršku i za druge međunarodne finansijske institucije Prije svih otvorio je prostor podršku Svjetske banke, koja nam je partner na veoma važnim reformama u zdravstvenom sektoru i u restrukturiranju "Željeznica RS".

* GLAS: Iz pisma namjere prema MMF-u jasno je istaknut zahtjev za smanjenjem administracije. Na koji način će to biti sprovedeno? Da li otpuštanjem, smanjenjem plata ili na neki treći način?

TEGELTIJA: Vlada RS usvojila je Strateški plan za smanjenje troškova na plate u javnom sektoru i do kraja 2016. godine  usvojićemo i operativni, u kome ćemo jasno ukazati na koji način će to biti urađeno u svakom od resora. Međutim, prije toga, u saradnji sa Svjetskom bankom, izradićemo registar zaposlenih u javnoj upravi. U suštini, plan je da u periodu od 2017-2019. godine potrošnju na plate usaglasimo sa standardima razvijenih zemalja.

* GLAS: Restrukturiranje javnih preduzeća već godinama je jedan od strateških ciljeva Vlade, ali su rezultati prilično tanki. Šta su prepreke za iskorak na tom planu i zašto se taj proces ne okonča?

TEGELTIJA: Zajedno sa Svjetskom bankom još u septembru 2015. godine otpočeli smo reformu "Željeznica RS" i očekujemo da prijedlog reformi završimo do kraja 2016. godine. Reforme u tom preduzeću bile bi sprovedene u 2017. godini. Nakon što završimo posao sa "Žljeznicama", pristupićemo reformama i u drugim javnim preduzećima.

Bankarski sektor

* GLAS: Kako komentarišete ocjene da je vlast odgovorna za propast Bobar banke i Banke Srpske?

TEGELTIJA: Ministarstvo finansija je nadležno samo za pravno uređenje bankarskog sektora, a nadzor nad tržištem i svakom pojedinačnom bankom vrši Agencija za bankarstvo RS, koja je za svoj rad odgovorna Narodnoj skupštini RS.

* GLAS: Da li je završena kontrola četiri banke u RS koje su imale najbrži rast aktive, a koju je zatražio MMF?

TEGELTIJA: Banke su reviziju aktive vršile na osnovu naloga Agencije za bankarstvo RS i Ministarstvo finansija nema uvid u te aktivnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )