FOTO: null

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija predstavio je poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske Prijedlog budžeta za 2015. u iznosu od 2,033 milijardi KM.

Obrazlažući Prijedlog budžeta, Tegeltija je rekao da ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2015. iznose 1,588 milijardi KM, što predstavlja uvećanje od 48 miliona KM, odnosno 3,1 odsto u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta za 2014.

Tegeltija je naveo da prihodi po osnovu poreza na dobit u 2015. iznose 128 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 6,2 miliona KM, odnosno 5,1 odsto, u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta za 2014. godinu.

On je rekao da planirani prihodi po osnovu poreza na dohodak u 2015. iznose 179,6 miliona KM, a neporeski prihodi 169 miliona KM.

Prema njegovim riječima, ukupni budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u 2015. iznose 1,555 milijardi KM, što predstavlja umanjenje od 81,3 miliona KM, odnosno pet odsto u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta za 2014. godinu.

Tegeltija je naveo da rashodi za lična primanja u 2015. iznose 701,6 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 7,5 miliona KM, odnosno 1,1 odsto u odnosu na sredstva planirana ovogodišnjim rebalansom.

On je rekao da rashodi po osnovu korišćenja roba i usluga u 2015. iznose 87,8 miliona KM, rashodi finansiranja i drugi finansijski troškovi 61,2 miliona KM.

Ministar finansija Republike Srpske istakao je da subvencije u 2015. iznose 99,8 miliona KM, što predstavlja uvećanje za 1,6 miliona KM u odnosu na ovogodišnji rebalans.

On je rekao da su najznačajnije subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela od skoro 60 miliona KM, te da slijede subvencije "Željeznicama Srpske" u iznosu 25 miliona KM, subvencije programa podrške investicija zapošljavanja 4,2 miliona KM, subvencije Javnom preduzeću "Aerodromi Republike Srpske" 1,9 miliona KM.

Tegeltija je naveo da po 1,5 miliona KM iznose subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti šumarstva, te za razvoj prerađivačke industrije i za kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih bračnih parova i mladih u iznosu od 1,5 miliona KM.

On je rekao da grantovi u 2015. iznose 19,8 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 5,6 miliona KM, odnosno 22,2 odsto, u odnosu na sredstva planirana ovogodišnjim rebalansom.

Prema njegovim riječima, doznake na ime socijalne zaštite koje se isplaćuju iz budžeta Republike Srpske u 2015. iznose 243 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 8,6 miliona KM, odnosno 3,4 odsto, u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta za 2014.

Tegeltija je naveo da su u okviru ove grupe rashoda uvećane tekuće doznake za borački dodatak u iznosu od 2,2 miliona KM, tako da ukupno izdvajanje za isplatu boračkog dodatka u idućoj godini iznosi 52 miliona KM.

On je naveo da su u okviru ove grupe rashoda značajna izdvajanja i za tekuće doznake za porodične invalidnine u iznosu od 85,5 miliona KM, doznake za lične invalidnine u iznosu od 70 miliona KM, doznale za civilne invalidnine u iznosu od 6,5 miliona KM.

Ministar finansija Republike Srpske rekao je da doznake pružaocima usluga za prevoz učenika iznose 4,6 miliona KM, doznake socijalnim institucijama 3,2 miliona KM, sredstva za Program socijalnog zbrinjavanja radnika tri miliona KM, doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku 2,2 milona KM i doznake za finansiranje povratka u Federaciju BiH u iznosu od 1,3 miliona KM.

Tegeltija je istakao da transfer između budžetskih jedinica istog nivoa vlasti u 2015. iznosi 32 miliona KM, što predstavlja umanjenje za 16,2 miliona KM.

On je naveo da su najznačajniji transferi Javnoj ustanovi "Vode Republike Srpske" osam miliona KM, predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu 4,5 miliona KM, sufinansiranje smještaja i ishrane u studentskim i đačkim domovima 4,3 miliona KM, transfer Glavnoj Službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske 3,5 miliona KM, transferi za sufinansiranje projekata finansiranih iz sredstava međunarodnih finansijskih i nefinansijskih institucija 2,9 miliona KM, nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara" 1,8 miliona KM, te transferi za ustanove kulture.

On je dodao da je budžetska rezerva u 2015. planirana na nivou od tri miliona KM, dok izdaci za nefinansijsku imovinu u idućoj godini iznose 16,7 miliona KM.

Tegeltija je rekao da je planirano umanjenje rezultat realizacije Programa stambenog zbrinjavanja u iznosu 25 miliona KM, nabavke opreme za MUP Republike Srpske u iznosu od 19,5 miliona KM, Projekta informatičkog opremanja pod nazivom "Dositej" devet miliona KM, izgradnja četvrtog paviljona u kampusu u Univerziteta u Banjaluci u iznosu od 6,2 miliona KM.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prekinuo je današnji rad parlamenta, a nastavak zasjedanja o Prijedlogu budžeta Srpske za narednu godinu zakazao za nedjelju u 10 časova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )