FOTO: RTRS

Političko Sarajevo potpuno je ovladalo pravosuđem na nivou BiH istjerivanjem Srba i predstavnika Republike Srpske sa čelnih pozicija u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, izjavio je Srni bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Tegeltija je ukazao da je izbor rukovodstva VSTS-a nezakonit, kao i da je izbor predsjednika Savjeta doveo do toga da od osam rukovodnih pozicija u pravosuđu na nivou BiH danas bude pet Bošnjaka, dva Hrvata, jedan iz reda ostalih i nijedan Srbina ili neko drugi iz Republike Srpske.
 
- Prema ovome izgleda da se sva pravosudna pamet i poštenje u pravosuđu koncentrisalo u Federaciji BiH, dok su svi ljudi iz Republike Srpske korumpirani, kriminalci, lopovi, puni afera... - rekao je Tegeltija.
 
On smatra da rečenica Bakira Izetbegovića o Srbima kao lošem narodu i Valentina Incka o srpskom narodu kao narodu na pogrešnoj strani istorije dobijaju svoju stvarnu dimenziju na terenu pravosuđa BiH, jer se ovim izborom u VSTS pokazuje da se "Srbima kao takvima i Republici Srpskoj ne smije dozvoliti rukovođenje na nivou BiH, ukoliko ne provode politike političkog Sarajeva".
 
- Ovo očito predstavlja poželjni model takozvane funkcionalne BIH u viziji Izetbegovića i Incka. Nema autentičnih Srba iz Republike Srpske na upravljačkim pozicijama i `mirna Bosna` - istakao je Tegeltija.
 
Tegeltija je ocijenio i da je sve ovo direktna posljedica prenošenja političkih bitaka iz Republike Srpske na nivo BiH u namjeri da se putem pravosudnog aparata BiH proizvede promjena vlasti u Republici Srpskoj.
 
Preglasavanjem srpskih članova, za predsjednika sa četverogodišnjim mandatom, VSTS izabrao je Halila Lagumdžiju, umjesto Milana Tegeltije koji je u decembru prošle godine podnio ostavku.
 
Lagumdžija, sudija Suda BiH, dobio je osam glasova, naspram sedam koliko je osvojio sudija okružnog suda u Banjaluci Srđan Forca koji je prethodno izabran na upražnjeno Tegeltijino mjesto u Savjetu.
 
Za potpredsjednike Savjeta izabrane su Biljana Simeunović iz reda srpskog naroda i Sanela Gorušanović Butigan koja se izjašnjava kao Hrvatica.
 
Ovim činom Srbi su potpuno i neustavno eliminisani sa čelnih pozicija iz pravosudnih institucija na nivou BiH.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )