FOTO: InfoBijeljina

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da se kandidatski status dobija onda kad to odluči Evropske komisije, a ne kad se ispune "olimipijske norme" koje Evropska komisija postavi zemlji kandidatu.

Tegeltija je zahvalio danas šefu Delegacije EU Јohanu Satleru za dobre vijesti iz Brisela o preporuci da se BiH dodijeli kandidatski status.
 
Nakon što mu je Satler uručio Izvještaj o napretku BiH u protekloj godini i Preporuku za dodjeljivanje statusa kandidata, Tegeltija je zahvalio za dobre vijesti iz Brisela istakavši da je BiH zaslužila preporuku i ranije, podsjetivši da su uglavnom dolazile vijesti kako nešto nije urađeno i "ako ne uradite mi ćemo ono".
 
Tegeltija je istakao da je ovu odluku Evropske komisije očekivao bar prije godinu dana, ali da se to desilo tek danas.
 
- Odluka o dodjeljivanju kandidatskog statusa nije nikakva olimpijska norma da treba da uradite, nego procjena političke situacije kada Evropska komisija odluči da vam dodijeli kandidatski status - rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.
 
Prema njegovim riječima, prvi uslov je da je BiH ispunila dovoljno uslova za dobijanje kandidatskog statusa.
 
- Јa to ponavljam već godinu dana, smatram da je BiH ispunila dovoljan broj uslova iz onih 14 prioriteta koji nam je omogućavao da dobijemo kandidatski status i ranije - naveo je predsjedavajući Savjeta ministara.
 
On je dodao da je drugi uslov geopolitička situacija i procjena da EU pošalje poruku BiH.
 
- Mislim da bi bilo bolje da su te poruke poslate ranije građanima BiH, pogotovo kad smo izlazili iz pandemije, pa ulazili u evropski rat koji postaje ozbiljan problem. Ali ovo je trentutak kad je Evropska komisija donijela odluku da predloži kandidatski status za BiH - konstatovao je Tegelitija.
 
On je istakao da je Savjet ministara u prethodne tri godine, od kada je na čelu ove institucije, imao u fokusu zahtjeve koje je predstavila Evropska komisija pred BiH.
 
- Mislim da smo ispunili nekoliko veoma teških uslova koje su predstavili pred nas ispunili i zato smatram da smo zaslužili ovaj kandidatski status - rekao je Tegeltija.
 
Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler izjavio je danas da su zvaničnici EU više puta istakli da je BiH mjesto u EU i da se danas u Briselu 27 komesara saglasilo da je ovo trenutak da BiH krene naprijed na svom putu ka članstvu.
 
Satler je istakao da je za davanje preporuke napredak koji je ostvaren u protekle tri i po godine, od objavljivanja mišljenja Evropske komisije, a da je preporuka odraz geopolitičkih prilika u svijetu, tako da je potrebno jedinstvo u Evropi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )